Internationaal

LONDEN

De graadmeter op de Londense effectenbeurs schoot vanmorgen door de grens van de 6.700 punten. De opleving was vooral te danken aan zwaargewicht Vodafone AirTouch. Het telecomaandeel klom ruim 4 procent. Het lijkt erop dat de Amerikaanse economie minder hard groeit en dat heeft ook de Britse beleggers goed gedaan. Zij stortten zich vanmorgen weer vol overgave op de markt. De kooplust zette vooral de technologiefondsen op winst. De farmaceuten daarentegen moesten flink inleveren. De FTSE-index noteerde rond het middaguur 1,52 procent hoger op 6.776 punten.

FRANKFURT

Het hogere slot van de Amerikaanse Nasdaq zette vanmorgen ook de technologiefondsen op de beurs in Frankfurt op winst. Zo dikte het aandeel van softwarebedrijf SAP ruim 2 procent aan. Verzekeraar Allianz mocht bijna 1 procent bijboeken. Grote verliezer was autoverhuurder Sixt. Het aandeel verloor ruim 3 procent na de presentatie van tegenvallende halfjaarcijfers. De DAX-index stond rond de middag 1,57 procent hoger op 7.331 punten.

PARIJS

Ook op de Parijse effectenbeurs heerste vanmorgen een opperbeste stemming. De verhoging van de Europese rente wekt in Frankrijk kooplust bij beleggers. Rond het middaguur noteerde de CAC-40 2,43 procent hoger op 6.791 punten. De winst was vooral te danken aan de telecomaandelen en de technologiefondsen. Zwaargewicht France Telecom sprong eruit met een winst van meer dan 4 procent.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio is vanmorgen lager gesloten. De Nikkei-index eindigde met een verlies van 0,7 procent op 16.740 punten. In de ochtend stond de beursgraadmeter nog op winst dankzij aankopen in de halfgeleidersector. Later op de dag zakte de graadmeter in door winstnemingen in andere sectoren.

NEW YORK

Op de effectenbeurs van New York heerste gisteren een goede stemming. Na twee dagen van verlies wist het Dow-Jonesgemiddelde eindelijk weer in de plus te eindigden. De graadmeter klom met 1 procent naar een slotstand van 11.215 punten. De technologiebeurs Nasdaq won 2,5 procent op 4.206 punten.

Het optimisme was te danken aan berichten over een afzwakking van de groei van de Amerikaanse economie. De verwachting is dat de werkloosheidscijfers over augustus, die vanmiddag worden gepresenteerd, erop duiden dat de arbeidsmarkt inmiddels wat minder gespannen raakt. Gisteren bleek al dat de industriële productie is getemperd.