Fusie in de bouw

Bouwconcern BAM neemt de bouwactiviteiten van NBM-Amstelland over en wordt daarmee de grootste bouwer in Nederland. De nieuwe combinatie, BAM-NBM, heeft een omzet van 5,6 miljard gulden en 13.000 medewerkers. Het bedrijf is vrijwel alleen in Nederland actief en bouwt huizen, kantoren en infrastructuur.

NBM-Amstelland, dat eerder dit jaar na een crisis in het bestuur besloot de oude topman A. Baar - die vorig jaar was opgestapt - terug te halen, gaat verder met twee divisies: projectontwikkeling en de productie van en handel in bouwmaterialen. De koers van NBM-Amstelland op de beurs in Amsterdam steeg vanochtend met ongeveer 6 procent wegens speculatie over een mogelijke toekomstige verkoop van de handelsdivisie. Amstelland is onder meer eigenaar van 50 doe-het-zelfwinkels onder de nemen Gamma en Karwei.

De overname past in de fusiegolf onder bouwers die eerder dit jaar bijvoorbeeld leidde tot de aangekondigde, en later weer afgeblazen, fusie van bouwconcern HBG en baggeraar Boskalis. BAM onderscheidt zich van de overige grote Nederlandse bouwers doordat het zich beperkt tot de rol van uitvoerder, terwijl veel concurrenten zich ook hebben ontwikkeld als projectontwikkelaar.

BAM-NMB: pagina 11