Diplomatieke rel Rusland, Estland

Estland en Rusland hebben gisteren wederzijds diplomaten uitgewezen – juist op de dag waarop de ministers van Binnenlandse Zaken van beide landen een akkoord ondertekenden over de samenwerking van de Estse en de Russische politie.

Estland maakte gisteren bekend twee Russische diplomaten, verbonden aan de Russische ambassade in Tallinn, te hebben uitgewezen wegens ,,activiteiten die niet te verenigen zijn met hun status'', het gebruikelijke diplomatieke eufemisme voor spionage. Moskou reageerde onmiddellijk met de uitwijzing van twee diplomaten, verbonden aan de Estse ambassade in Moskou. In de bekendmaking beschuldigde het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken de Esten van ,,een bewuste provocatie'' die ,,ernstige schade toebrengt aan de betrekkingen tussen beide landen''.

Enkele uren voordat Estland de uitwijzing van de twee Russen bekendmaakte, ondertekenden de ministers van Binnenlandse Zaken van beide landen een akkoord dat voorziet in een uitbreiding van de samenwerking tussen de politiemachten van beide landen in de strijd tegen ,,het terrorisme''. Het akkoord moet o.a. leiden tot een betere uitwisseling van informatie.

De betrekkingen tussen Rusland en Estland staan regelmatig onder druk naar aanleiding van kwesties als de vermeende discriminatie van Russen in Estland en de Estse pogingen lid te worden van de NAVO. Ook spionagezaken spelen daarbij soms mee. In maart meldde Moskou dat een Russische burger, die voor de Britse geheime dienst zou hebben gewerkt, door de Estse inlichtingendienst was aangeworven.

Maar doorgaans klaren de relaties tussen Moskou en Tallinn ook snel weer op. Een oud-minister van Buitenlandse zaken van Estland, Trivimi Velliste, zei dat de jongste ruzie de betrekkingen niet dramatisch zal aantasten. ,,Dit zijn zaken die soms gebeuren. De relaties lijden daar niet onder als er geen streven bestaat naar een verslechtering van de betrekkingen, en dat is er denk ik niet.''