De eerste Oom Dagobert

IEDEREEN KENT HEM, zelfs al lees je de Donald Duck niet. Oom Dagobert, de gierige, steenrijke eend met bakkebaarden en hoge hoed, die graag in zijn geld zwemt, in zijn geldpakhuis. Hij hoort bij Oom Donald, de tekenfilmeend die Walt Disney in 1934 bedacht, net als de drie neefjes, Kwik, Kwek en Kwak. Het lijkt alsof die altijd al bijelkaar waren, en altijd al wonen in Duckstad. Maar dat is niet zo. Want oom Dagobert werd niet door Walt Disney bedacht, maar door een van de beroemdste Duckstriptekenaars, Carl Barks. Hij tekende van 1942 tot 1966 zesduizend (6000) strippagina's over Donald Duck, en hij verzon in 1947 oom Dagobert. In het verhaal Kerst op de Berenberg. Op het plaatje hierbij zie je de eerste keer dat Dagobert verschijnt in de strip. De bedenker van Dagobert, Carl Barks overleed vorige week in Amerika, op 99-jarige leeftijd. Hij is het die de Duckfamilie echt bijelkaar heeft bedacht en getekend: hij verzon ook (toen hij nog in de Disneystudio's werkte) de neefjes Kwik, Kwek en Kwak, en later als Duckstriptekenaar heel Duckstad met bewoners als Willie Wortel, de Zware Jongens, de heks Zwarte Magica. Hij begon pas strips te tekenen toen hij 42 was. ,,Donald Duck lijkt op iedereen,'' zei Barks, ,,daarom is hij zo geliefd.'' Zelf vond Barks zichzelf meer op een muis lijken, zei hij, op een brave muis - zoals Mickey Mouse.