Damrak leeft op dankzij technologie

Op het Damrak is de handel vanmorgen na dagen van lamlendigheid weer op gang gekomen. Berichten over afnemende groei van de Amerikaanse economie wakkerden de kooplust bij beleggers aan.

Technologiefondsen en telecomaandelen profiteerden van het hogere slot van de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Zo schoot het aandeel KPN (ex-dividend) ruim 6 procent omhoog naar een koers van 31,86 euro. Daarmee was het telecomaandeel, dat de voorbije dagen flink heeft moeten inleveren, de grootste stijger onder de hoofdfondsen op de beursvloer.

Ook kabelmaatschappij UPC deed het goed op de Amsterdamse effectenbeurs. Het aandeel werd bijna 6 procent duurder op 29,15 euro. Automatiseerder Getronics won bijna 3 procent en chipmachinefabrikant ASM Lithography mocht ruim 4 procent bijschrijven. Elektronicaconcern Philips bleef iets achter met een plus van iets meer dan 2 procent op 56,10 euro.

Ook uitgever VNU behoorde tot de grote stijgers. Het aandeel dikte 3,58 procent aan op een koers van 62,15 euro. Concurrent Elsevier boekte een winst van 3 procent op 14,03 euro. Wolters Kluwer kon met moeite aanhaken. Het aandeel noteerde een plus van enkele tienden van procenten op een koers van 22,98 euro.

Handelshuis Hagemeyer daarentegen had het vanmorgen zwaar te verduren op het Damrak. Beleggers deden het aandeel kort na de publicatie van tegenvallende halfjaarcijfers massaal van de hand. Hagemeyer leed in de eerste handelsuren een koersverlies van ruim 6,5 procent. Het aandeel wist zich in de loop van de ochtend echter te herstellen. Rond de middag noteerde het aandeel een verlies van ruim 2 procent op een koers van 31,51 euro.

Ook de financiële waarden wisten niet te profiteren van het optimisme bij beleggers. Bankverzekeraar Fortis moest ruim 2 procent inleveren op een koers van 33,96 euro. ABN Amro verloor 1,64 procent. ING wist de schade te beperken tot enkele tienden van procenten. Enige uitzondering was Aegon. Het aandeel van de verzekeraar werd vanmorgen 0,21 procent duurder op 43,99 euro.

De AEX-index liet tegen het middaguur een winst noteren van 0,79 procent op een stand van 694,97 punten. Daarmee bleef de Amsterdamse graadmeter achter bij de overige toonaangevende beurzen in Europa. De middelgrote fondsen deden het opnieuw iets beter. De Midkap klom 1,53 procent naar 697,25 punten.

In de Midkap noteerde NBM Amstelland bijna 5 procent hoger op een koers van 17,40 euro. De onderneming had de koersstijging te danken aan de verkoop van haar bouwactiviteiten aan de BAM Groep. World Online klom licht na berichten in de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal over een aanstaande overname door internetaanbieder Tiscali. Het bedrag dat de Italianen zouden willen betalen ligt echter maar net boven de beurskoers van WOL. De koersstijging bleef dan ook beperkt tot 0,15 euro op 15,95.