Conglomeraat Achmea versterkt `groepsgevoel'

De coöperatieve financiële groep Achmea gaat haar naam prominenter over het voetlicht brengen. Bijna alle werkmaatschappijen krijgen de naam Achmea toegevoegd, waardoor onder meer Centraal Beheer Achmea en Zilveren Kruis Achmea ontstaan.

Dat heeft de bestuursvoorzitter van Achmea, A. Hoevenaars, gisteren bekendgemaakt bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Volgens hem past het nieuwe merkenbeleid in het streven van het bedrijf meer als één groep op te treden. ,,Dat heeft een positief effect op de naam Achmea, en het zal ook zijn uitstraling hebben op de kapitaalmarkt en op de arbeidsmarkt. Onze mensen zullen zich meer onderdeel gaan voelen van Achmea.''

Twee dochters van de Zeister coöperatie mogen hun eigen naam blijven voeren: Staal Bankiers, dat zich richt op vermogende particulieren, en verzekeraar FBTO. ,,Wij willen de exclusieve naam van Staal niet koppelen aan de massaverwerking van de andere dochters, en het werkgebied van FBTO heeft een te grote overlapping met Centraal Beheer. Als FBTO ook Achmea achter zijn naam krijgt, zou dat verwarrend voor de mensen kunnen zijn'', aldus Hoevenaars.

De bestuursvoorzitter zei gisteren ,,niet ontevreden'' te zijn met de resultaten die zijn bedrijf in de eerste zes maanden van het jaar heeft behaald. De nettowinst van Achmea steeg met 32 procent tot 468 miljoen gulden. Hierin zit een eenmalige bate uit de beursgang van SNT. Achmea ontving 59 miljoen gulden voor haar belang in dit callcenterbedrijf. De omzet van Achmea daalde als gevolg van lagere beleggingsopbrengsten licht, van 7,3 miljard gulden tot 7,2 miljard.

Hoevenaars, die zegt grotere openheid na te streven, wilde niet kwijt wat de winstbijdrage van de onderscheiden Achmea-dochters is geweest. Het `activiteitengebied Leven' leverde de grootste bijdrage aan de winst. Van het resultaat uit gewone bedrijfsvoering kwam 43 procent uit pensioenen en levensverzekeringen.

Eureko, het Europese samenwerkingsverband van Achmea, droeg 11 procent bij aan de winst uit gewone bedrijfsvoering. De winst uit ziektekostenverzekeringen steeg het meest: het resultaat uit belastingen steeg met 58 procent tot 57 miljoen gulden. Het schadebedrijf incasseerde door de vuurwerkramp in Enschede een winstdaling van 6 procent.