`Bod Tiscali op World Online nabij'

De geplaagde internetaanbieder World Online staat op het punt overgenomen te worden door het Italiaanse Tiscali. Dat meldt de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal.

De bedrijven komen mogelijk volgende week al tot een akkoord. Een woordvoerder van Tiscali zegt in een reactie dat de gesprekken nog lopen en dat geen nadere mededelingen gedaan kunnen worden.

World Online, het bedrijf dat is opgericht door Nina Brink en een forse koersval beleefde sinds de beursgang in maart dit jaar, maakte begin augustus al bekend dat het gesprekken voert met Tiscali. Samen zouden ze, gemeten naar aantallen gebruikers, de op één na grootste internetaanbieder in Europa worden na het Duitse T-Online.

Tiscali betaalt een overname waarschijnlijk met een aandelenruil. Bestuursvoorzitter James Kinsella van World Online, die in juni Nina Brink opvolgde, zou volgens de bronnen van de The Wall Street Journal de dagelijkse leiding over de gecombineerde activiteiten van Tiscali en World Online krijgen, terwijl Tiscali-oprichter en grootaandeelhouder Renato Soru voorzitter blijft. De koers van World Online, dat voor 43 euro per aandeel naar de beurs ging, is de afgelopen weken fors gestegen na geruchten over een overname door Tiscali.

De koers liep op van een dieptepunt van minder dan 10 euro begin augustus tot een slotkoers van 15,80 euro gisteren. Vanochtend steeg het aandeel World Online in een reactie op het bericht uit de Wall Street Journal ruim 2,5 procent tot 16,20 euro. Ook het aandeel Toscali steeg vanochtend licht.

De koers van Tiscali heeft dit jaar flinke schommelingen laten zien, van een dieptepunt van 34 euro in januari tot een hoogtepunt van 119 euro in maart tot een slotkoers van ongeveer 46 euro gisteren. Tiscali zag over het eerste halfjaar het verlies toenemen tot 36,3 miljoen euro, omdat de kosten de toegenomen verkopen overstegen.

Gisteren werd verder bekend dat de advocaten G. Spong en O. Hammerstein hun rechtszaak namens gedupeerde beleggers doorzetten. In een brief aan hun klanten schrijven ze dat ze komende week een dagvaarding sturen aan de banken ABN Amro en Goldman Sachs, die de beursgang begeleidden, en aan World Online-oprichtster Nina Brink en World Online zelf. Ze eisen een schadevergoeding voor gedupeerde beleggers die bij de beursgang 43 euro per aandeel World Online betaalden.

DOSSIER WORLD ONLINEwww.nrc.nl