Bisschoppen tegen het homohuwelijk

De Nederlandse bisschoppen wijzen een kerkelijke inzegening van homoseksuele relaties af. Wel kan er sprake zijn van een ,,pastoraal gesprek waarin de visie van de kerk te sprake komt en waarin samen naar de Schrift wordt geluisterd en gebeden.'' Dat schrijven de Nederlandse bisschoppen in reactie op het wetsvoorstel voor het burgerlijk homohuwelijk, dat dit najaar in de Kamer wordt behandeld.

De brief van de bisschoppen is gedateerd op 19 juni. De geplande publicatie op 14 juli werd echter uitgesteld, nadat uitspraken van paus Johannes Paulus II over de gaypride in Rome voor ophef hadden gezorgd.

In de brief benadrukken de bisschoppen dat de katholieke kerk wil opkomen voor het huwelijk als een levensgemeenschap van man en vrouw, ,,die uit haar aard gericht is op het voortbrengen en opvoeden van kinderen''. De opvatting dat verlenen van het recht om te trouwen leidt tot gelijkberechtiging van homoseksuelen is niet juist, zo schrijven de de bisschoppen. De bisschoppen spreken in hun brief de verwachting uit dat de katholieke pastores zich aan de nieuwe richtlijn zullen houden.

A. de Jong van de Acht Mei Beweging van progressieve katholieken noemt de brief ,,verbijsterend.''

Henk Krol, hoofdredacteur van de Gay Krant laat in een schriftelijke reactie weten ,,een organisatie die auto's, motoren en jachtgeweren wél inzegent, maar liefdesrelaties van twee mensen van hetzelfde geslacht niet'', niet langer geloofwaardig te vinden.