Beleggers content met politiek correcte acties

Opbreken en overnemen. NBM-Amstelland splitst zijn bouwbedrijven af, BAM koopt hen en verdubbelt in omzet. Beleggers prijzen twee politiek correcte transacties.

Wat scheidend president C. Boonstra bij Philips niet deed, doet hij als president-commissaris van bouw-, projectontwikkelings- en handelsbedrijf NBM-Amstelland wel: de zaak splitsen.

Concurrent BAM werkt zich op tot de grootste aannemer van Nederland door de aankoop van de bedrijven in bouw en in de aanleg van infrastructuur van NBM-Amstelland, dat zelf onder de naam Amstelland doorgaat als projectontwikkelaar (woningbouw) en handelsbedrijf, inclusief 50 Gamma- en Karwei bouwmarkten.

Dat NBM-Amstelland in zijn huidige vorm niet lang zou blijven bestaan was sinds de belabberde resultaten van vorig jaar wel duidelijk. A. Baar, de ondernemer die het conglomeraat had gebouwd en vorig jaar om gezondheidsredenen terugtrad, kwam begin dit jaar terug op het toneel. Drie van de vijf andere bestuurders verdwenen.

De afgelopen maanden zetten beleggers meer druk op de ketel. In juni kocht het Hidden Value Fund, een beleggingsfonds dat ondermingen met een (te) lage beurswaardering wil opsporen en wil aanzetten tot vergroting van de aandeelhouderswaarde, meer dan 5 procent van de aandelen van NBM-Amstelland.

De opsplitsing van het concern voltrekt zich echter langs andere lijnen dan verwacht. NBM-Amstelland nam de positie van de handelsbedrijven onder de loep, maar verkoopt nu de (infrastructuur)bouwers. Dat laat onverlet dat de handelsdivisie nog steeds verkocht kan worden, aangezien de logica van de combinatie met projectontwikkeling na het afstoten van de bouwbedrijven alleen maar kleiner is geworden.

De verkoop onderstreept dat het duw- en trekwerk op de bouw- en baggermarkt onverminderd doorgaat. Twee maanden geleden ging de eerst bevochten, toen toch vriendschappelijke fusie van bouwer en baggeraar HBG met baggeraar Boskalis niet door. Ballast Nedam verraste beleggers recent met een winstwaarschuwing. De toekomstige omzet voor de markt als geheel ziet er, met name voor infrastructuur (HSL, Betuwelijn) en woningbouw, juist zonnig uit.

De versmalling van NBM-Amstelland is in termen van aandeelhoudersbelangen een politiek correcte beslissing, de overname van de NBM-bouwbedrijven door BAM valt in dezelfde categorie, al rijst de laatste maanden steeds vaker scepsis over de wijsheid en profijtelijkheid van majeure overnames. Beleggers stuurden de koersen van beide vanochtend omhoog.

BAM verdubbelt in omzet door de overname: van 2,7 miljard gulden naar bijna 5,7 miljard omzet. BAM keert ook weer terug op het pad van grote overnames, nadat drie jaar geleden de geplande aankoop van de Wilma bouwbedrijven de mist ingingen. Die kwamen later in handen van NBM-Amstelland, en nu, langs deze omweg, toch bij BAM. In de tussentijd kocht BAM familiebedrijven.

BAM, dat zelf een beurswaarde heeft van nog geen 300 miljoen gulden, gaat geen nieuwe aandelen uitgeven voor de aankoop. Dat zullen de aandeelhouders, onder wie bestuurder D. Wessels van concurrent Volker Wessels, op prijs stellen. BAM leent het geld. Doordat deze financieringslasten lager zijn dan de winstbijdrage van de gekochte bedrijven kan de bouwer voor volgend jaar alvast een ,,sterke'' stijging van de winst per aandeel in het vooruitzicht stellen.

Financieel analist A. Mulder van zakenbank Metzler schat de overnameprijs op iets meer dan 160 miljoen gulden en taxeert een sprong van de winst per aandeel van BAM in 2001 met 30 procent. De overname trekt wel een zware wissel op BAM's financiële buffers, die, zo oppert Mulder, aangevuld moeten worden met de uitgifte van een lening die in aandelen kan worden ongewisseld of door plaatsing van aandelen met een vast dividend.