Akkoord Franse vissers

Franse vissers hebben gisteren een akkoord bereikt met de Franse regering over compensatie van de fors opgelopen prijs van diesel. De protesterende vissers besloten daarop de blokkades van bijna alle Franse havens en van de terminal voor personenauto's bij de Kanaaltunnel op te heffen.

De wegtransportbedrijven in Frankrijk hebben vanmorgen echter gedreigd om vanaf maandag olieopslagplaatsen en raffinaderijen te blokkeren. Ze willen daarmee uiting geven aan hun ongenoegen over de hoge brandstofprijzen. Bovendien hebben de transportbedrijven, verenigd in de FNRT, laten weten dat ze eerder dit jaar al zijn benadeeld door de verplichte invoering van de 35-urige werkweek. ,,De wegtransporteurs verkeren door de sterk gestegen brandstofprijzen in een situatie zonder precedent'', aldus de wegvervoerorganisatie.

De Franse minister Jean Glavany van Landbouw en Visserij trad gistermiddag in overleg met een delegatie van de actievoerende vissers. Hij zegde maatregelen toe die de dieselprijs voor de vissers, inmiddels opgelopen tot bijna 2,30 franc per liter, moet compenseren. Zo gaan de sociale lasten voor de vissers omlaag en worden ook de havengelden verlaagd. De vissers kunnen hierdoor rekenen op een voordeel dat neerkomt op een verlaging van de dieselprijs met 1,30 franc per liter, zo'n 43 cent.

De Franse minister van Financiën, Laurent Fabius, beloofde verder dat de accijnzen op diesel en brandstof, die sinds het begin van dit jaar bijna zijn verdubbeld, op korte termijn omlaag zullen gaan. Als onderdeel van een veelomvattende belastingherziening kondigde Fabius ook een verlaging van de inkomstenbelasting en afschaffing van de wegenbelasting aan.

De Franse vissers reageerden opgelucht op de nieuwe plannen van de regering. ,,We hebben gewonnen'', zei een vakbondsleider tevreden. Veel Franse vissers kwamen in de problemen door de forse stijging van de prijs van ruwe olie op de wereldmarkt. Daardoor is de prijs van diesel in Frankrijk het afgelopen jaar met 5O procent gestegen. En vissers kunnen de prijsstijging, in tegenstelling tot wegtransporteurs, niet doorberekenen aan hun klanten; de prijs van vis is afhankelijk van vraag een aanbod.

Met het akkoord is een einde gekomen aan de drie dagen durende havenblokkades en de afsluiting van de Kanaaltunnel. Door de acties van de vissers lag bijna al het vervoer op tussen Frankrijk en Groot-Brittannië en Corsica en het Franse vasteland stil. Duizenden Britse toeristen zaten vast. Op de toegangsweg naar Dover wachtten honderden vrachtwagens.

Met het opheffen van de havenblokkades is het protest in Frankrijk tegen de sterk opgelopen dieselprijs nog niet voorbij. De wegtransporteurs blijven boos. Bij Bordeaux zijn gisteren de eerste wegblokkades verschenen door Franse vrachtrijders. Taxichauffeurs hebben eveneens gedreigd mee te doen aan het protest.

Ook in Nederland heeft de prijsstijging van diesel vissers en transportbedrijven in problemen gebracht. Het ministerie van Financiën wil voorlopig echter nog niet tornen aan de accijnzen.