Agassi aangeslagen na uitschakeling US Open

De US Open is zijn lokale favoriet en titelverdediger kwijt. De Amerikaan Andre Agassi verloor gisterenin één uur en 42 minuten in drie sets in een dramatische partij van de Fransman Arnaud Clement: 6-3, 6-2 en 6-4. Daarmee zijn de nummers één en twee van de plaatsingslijst nu al verdwenen in New York.

Agassi, de nummer één van de wereldranglijst, kon na afloop van de partij nauwelijks zijn emoties de baas. Fysieke problemen als gevolg van een auto-ongeluk een maand geleden heeft hij niet meer, maar mentaal zit de 30-jarige Amerikaan op dit moment diep in de put. In het begin van het jaar werd bekend dat zijn zus borstkanker heeft en onlangs werd dezelfde diagnose gesteld bij zijn moeder.

Een zwaar aangeslagen Agassi was gisteren na afloop nauwelijks in staat om vragen van de pers te beantwoorden. ,,Ik werd gewoon overspeeld. Dat gebeurt soms. Je moet de mensen die het verdienen ook hun krediet geven. Daar hebben ze recht op.' Agassi weigerde te reageren op de vraag of de gezondheidsproblemen van zijn zus en moeder er de oorzaak van waren dat hij geen schim van zichzelf was. ,,Nee, ik was volledig geconcentreerd', zei Agassi die nog voordat de persconferentie voorbij was zijn handdoek pakte, opstond en wegliep.

Schril was het contrast met de gemoedstoestand van Clement. ,,Deze overwinning is ongelooflijk', zei de in Zwitserland wonende tennisser. ,,Iedereen was voor hem. Dit was de beste overwinning in mijn carrière. Maar Agassi was niet dezelfde speler die mij in 1999 op Roland Garros versloeg. Hij maakte zoveel fouten vandaag. Dat deed hij vorig jaar niet.'

Vorig jaar was het meest succesvolle jaar in de carrière van de in Las Vegas geboren Agassi. De speler die in 1997 was gedaald naar een plek ver buiten de top-100 keerde in 1999 terug naar de eerste plaats op de wereldranglijst. Met fenomenaal tennis won hij de Australian Open, Roland Garros en de US Open. Niemand leek de in een topconditie verkerende Agassi te kunnen stoppen.

Agassi begon dit jaar nog zeer sterk door de Australian Open te winnen, maar sindsdien haalde hij nauwelijks nog een behoorlijk resultaat. De Amerikaan won geen enkel toernooi meer. Roland Garros verliet hij dit jaar in de tweede ronde tegen de Tsjech Karol Kucera met een blaar, op Wimbledon was de Australiër Patrick Rafter in de halve finale te sterk en gisteren was in de tweede ronde in New York de 22-jarige Franse nummer 35 van de wereld Clement hem de baas. De ontluisterende nederlaag zou hem zelfs wel eens de nummer één-positie op de wereldranglijst kunnen gaan kosten. De Amerikaan Pete Sampras en de Zweed Magnus Norman zouden bij winst Agassi kunnen gaan aflossen.

En zo brak na na het gouden jaar van Agassi een teleurstellende periode aan, met tegenslagen op en buiten de baan. Zelf zei hij gisteren toch nog redelijk tevreden te zijn over zijn sportieve prestaties in 2000: ,,Ik heb een grand slam gewonnen. Dat is goed. De komende twintig jaar zou ik het doen voor een grand slam per jaar.'

Agassi heeft op dit moment echter te veel andere dingen aan zijn hoofd om optimaal te kunnen presteren. Voorlopig gaat hij er wel vanuit dat hij meedoet aan de Olympische Spelen in Sydney. ,,Mijn plan is om daar heen te gaan. Ik ga nu na een teleurstellende partij niet opeens stoppen. Ik maak mijn plannen van week tot week. Het was vandaag gewoon een keiharde dag.'