Afschaffing transfersom 24-plussers

UEFA en FIFA zijn bereid de afschaffing van de transfervergoeding te accepteren voor voetballers ouder dan 24 jaar. Een werkgroep van de Europese en internationale voetbalfederatie deed gisteren deze concessie in een poging de plannen van de Europese Commissie te wijzigen. De commissie wil het bestaande transfersysteem in de aangesloten landen helemaal afschaffen.

FIFA-voorzitter Sepp Blatter, die gisteren het overleg van de voetbalbestuurders in Zürich leidde, verklaarde dat de werkgroep gaat aandringen op een verbod van de aan- en verkoop van spelers onder de achttien. Bij transfers van spelers onder de 24 zou het bedingen van een vergoedingssom mogelijk moeten blijven. Onder die omstandigheden blijft het voor de clubs nog interessant te investeren in de opleiding van spelers.

De Europe Unie wil af van elke vorm van financiële genoegdoening. Een voetballer zou, net als iedere andere werknemer, vrij moeten zijn van werkgever te veranderen. Dat besluit gaat veel verder dan het Bosman-arrest, dat bepaalde dat een speler aan het einde van zijn contract transfervrij was.

De `kleine' clubs, waarvan de begroting afhankelijk is van opleiding en handel, klagen daar voortdurend over. Andere zijn benauwd dat de salarissen straks helemaal onbeheersbaar zijn.

Voorzitter Franz Beckenbauer van Bayern München zei al te vrezen dat transfersommen van 12,5 miljoen gulden netto straks heel gewoon worden. Dat is in Italië, Spanje of Engeland geen probleem, maar volgens Beckenbauer in Duitsland wel. Nog kleinere competities durven daar niet eens aan te denken.

FIFA-voorzitter Sepp Blatter gaf toe dat de voetbalofficials inmiddels overtuigd zijn. ,,Het is waar dat we in gedachten al bezig zijn met een nieuw systeem. De bedoeling van deze bijeenkomst was een compromis te zoeken dat voor iedereen acceptabel is. We wilden een oplossing die het voetbal ten goede komt en niet indruist tegen de regelgeving van de Europese Unie. We willen de dialoog openen en niet lijdzaam wachten tot de guillotine valt.''