Zware straffen voor Duitse neonazi's

Een Duitse rechtbank heeft drie skinheads veroordeeld tot zware straffen omdat ze in juni een Mozambikaanse inwoner van Dessau in het park hadden doodgetrapt. Een 24-jarige neonazi krijgt levenslang, twee 16-jarigen moeten negen jaar de gevangenis in.

De drie Oost-Duitse jongemannen hadden puur uit haat tegen buitenlanders gehandeld en de dood van de 39-jarige Alberto Adriano ,,op de koop toe genomen'', luidde het oordeel. ,,Dieren gaan met hun tegenstander die op de grond ligt nog genadiger om, rechts-radicalen niet'', zei rechter Albrecht Hennig in Halle in een toelichting op het oordeel.

Adriano, getrouwd met een Duitse en vader van drie kinderen, was op 11 juni in het stadspark van Dessau door de skinheads overvallen en mishandeld. Toen hij viel, hebben de neonazi's minutenlang met hun zware laarzen op zijn hoofd getrapt, terwijl ze riepen ,,jij Negerschwein, scheer je weg uit ons land''. Vervolgens hebben ze Adriano ontkleed om hem nog verder te vernederen. Enkele dagen later overleed hij aan de zware verwondingen. De Mozambikaan woonde en werkte sinds 1980 in Oost-Duitsland.

Rechter Hennig zei dat de moord op Adriano de laatste was in een reeks van geweldplegingen tegen buitenlanders waaraan ,,we een eind willen maken''. De rechtbank wil met het zware oordeel een duidelijk signaal geven, dat de Duitse rechtsstaat er niet voor terugschrikt extreem-rechts geweld hard af te straffen. Hennig onderstreepte dat sinds 1990 in Duitsland 28 mensen zijn gestorven als gevolg van dit soort geweld.

Tijdens het proces hebben de drie neonazi's geen enkel berouw over hun daad getoond. De hoge straffen voor de beide 16-jarigen moeten volgens de rechter ,,een opvoedkundig effect'' hebben. Zij moeten er nu over nadenken, dat ze een vrouw van haar man hebben beroofd en drie kinderen van hun vader, aldus Hennig. De weduwe verscheen niet toen het oordeel werd uitgesproken, omdat volgens haar advocaat skinheads hadden gedreigd met een bomaanslag.

Bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) was blij met het oordeel van de rechtbank. Daaruit blijkt dat ,,de staat, politie en justitie onafhankelijk van elkaar nieuwe grenzen stellen die niemand mag overschrijden''. Voor de Duitse publieke opinie en voor het buitenland moet daarmee duidelijk worden ,,hoe we met deze problemen denken om te gaan'', zei Schröder. ,,We trekken een grens tegen geweldplegers en tegen racisten''. Schröder reist twee weken lang door de voormalige DDR, waar twee keer zoveel aanslagen tegen buitenlanders worden gepleegd als in het Westen en waar de helft woont van de 9.000 gewelddadige rechts-radicalen in Duitsland. Vandaag heeft Schröder bij zijn bezoek aan Dessau een krans gelegd op de plek in het park waar Adriano werd aangevallen en waar een gedenkteken met foto's, gedichten en brandende kaarsen aan de Mozambikaan herinnert.

Rechter Hennig noemde het racistische klimaat in Oost-Duitsland ,,angstaanjagend''. Adriano was uitsluitend wegens zijn zwarte huidskleur omgebracht. De aanslag had evengoed de ambassadeur uit Oeganda of een zwarte drugshandelaar kunnen treffen, zei Hennig. Hij wees op het hoge aantal gewelddaden dat in de deelstaat Saksen-Anhalt, waarin Dessau ligt, door extreem-rechts wordt gepleegd terwijl hier slechts 1,6 procent buitenlanders woont.

    • Michèle de Waard