ZOMERSALADES

Elk van deze salades levert een mooie lichte lunch op, maar u kunt ze ook als bijgerecht serveren bij een barbecue. Kook voor de aardappelsalade de krieltjes in een pan gezouten water tot ze gaar zijn. Giet ze af en laat ze afkoelen. Doe de mayonaise, slagroom en bieslook in een ruime slakom en schep alles om. Schep er de afgekoelde krieltjes door en breng het geheel op smaak met zout en peper.

Kook voor de pastasalade de pasta bijtgaar in een grote pan gezouten kokend water. Giet de pasta af en laat hem even schrikken onder de koude kraan. Doe de pasta in een grote slakom en schep er royaal olijfolie door zodat de pasta niet aan elkaar gaat plakken.

Verwijder het zaad en de zaadlijsten van de paprika's en snijd ze in kleine blokjes. Snijd de bleekselderij bij en snijd de stengels dan in dunne plakjes. Snijd de lente-uitjes bij en snijd ze ook in dunne plakjes. Snijd de zongedroogde tomaten in blokjes. Giet de maïs af. Verwijder het vel van de salami en snijd de worst dan in kleine blokjes. Rooster de pijnboompitten eventjes in een droge koekenpan op een middelhoog vuur tot ze goudbruin zijn en laat afkoelen. Snijd de kaas in kleine blokjes. Schep de groenten, salami, pijnboompitten en kaas om met de afgekoelde pasta.

Doe de pesto in een kleine kom en klop er ongeveer 5 eetlepels olijfolie door. De hoeveelheid is afhankelijk van hoe dik of dun de pesto is. Schep eerst de helft van de pestodressing door de salade, proef en voeg naar smaak de rest toe. Breng de salade verder op smaak met zout en peper. Laat de salade circa 1 uur op kamertemperatuur staan voor het serveren.

    • Kim Maclean