Zomer van 2000 was normaal

Alle klachten ten spijt, de zomer van 2000 was een normale Nederlandse zomer. De drie zomermaanden juni, juli en augustus waren zowel wat betreft de temperatuur als het aantal zonuren en de hoeveelheid neerslag gemiddeld, aldus het KNMI.

De gemiddelde temperatuur over de drie zomermaanden was 16,3 graden, eentiende graad hoger dan het langjarig gemiddelde.

Erg somber en nat was de afgelopen zomer ook niet: de zon scheen 570 uren, vijf uur minder dan gemiddeld, en de neerslag was met 190 millimeter bijna 20 millimeter beneden normaal.

De maanden juni en augustus waren met 16 en 17,4 graden warmer dan normaal, juli daarentegen was met 15,5 graden te koud. Juli was ook de natste maand met 98 millimeter. In juni en augustus viel er 45 en 47 millimeter.

De zomer in Vlissingen was met 650 zonuren aanmerkelijk prettiger dan die in Eelde, waar de teller op 470 zonuren bleef steken. De Bilt had vooral een slechte julimaand met 123 uur zon, de op een na somberste juli in de laatste honderd jaar.

De maand augustus was in De Bilt juist weer opmerkelijk goed: hier werden dertig warme dagen geregistreerd. Alleen op 28 augustus kwam de thermometer niet boven de 20 graden uit.

Bijzonder waren de verschillen tussen Ameland en Texel in de laatste week van augustus. Op Ameland viel binnen 48 uur bijna 95 millimeter, terwijl het op Texel in diezelfde periode nagenoeg droog bleef.