ZACHTAARDIG

Naam: Frank Willemsen (37)

Vertolkte Jezus in: podiumshow Ballonnengezelschap

Jaar: 1999

,,In 1999 was het thema van onze jaarlijkse podiumshow `het psylennium'. Het Ballonnengezelschap, een vriendenclub van hippies uit Ruigoord, wilde klaarheid van geest over het nieuwe millennium door op vorige eeuwen terug te kijken. We werken nooit met bestaande teksten, maar improviseren gaandeweg.

,,Het verhaal begint met goden die werkloos in een bar zitten te drinken. Ik vond dat Jezus ontbrak en ben hem zelf gaan spelen. Naar mijn idee was Jezus een wijze man, die het ook niet kan helpen dat zijn naam later aan zoveel slechte dingen verbonden is. Hij wilde alleen liefde en vrede op aarde brengen.

,,Als onze show begint, zit hij eenzaam in een hoekje. De andere goden willen een nieuwe Messias naar de aarde sturen, maar dat ziet hij helemaal niet zitten. Morpheus zit hem daarmee te jennen, tot Jezus zo kwaad wordt dat hij opstaat en een vlammend betoog houdt. Hij zegt: `Ik heb geprobeerd vrede, liefde en vrijheid naar de aarde te brengen, maar kijk wat er met me is gebeurd! Mijn boodschap was te bedreigend en ik ben aan het kruis genageld!'.

,,Het stuk heeft voor Jezus wel een happy end: een taoïstische wijze neemt de taken van de goden over. Daar is Jezus verschrikkelijk blij mee. Hij is destijds volkomen tegen zijn zin vergoddelijkt en kan nu weer een gewoon mens worden. Ik heb een tedere, zachte man van hem gemaakt, die alleen als het echt nodig is, boos wordt. Omdat we optreden in een zeer rumoerige zaal met 1.500 man publiek, heb ik zijn karakter wel vet aangezet. Toen ik het stuk later op video terugzag, geneerde ik me niet. Het was de eerste keer dat ik toneel speelde; als beeldend kunstenaar maak ik normaal architectonische installaties.''

    • Rentsje de Gruyter