Winstgroei bij Wessanen

Zuivel- en voedingsconcern Koninklijke Wessanen wil marktleider worden op het gebied van speciale en natuurvoeding. Uit gisteren gepresenteerde halfjaarcijfers blijkt dat het Amstelveense concern juist in deze sector veel winst heeft behaald en verder kan groeien.

Wessanen heeft een goed halfjaar achter de rug. De nettowinst nam toe met 16 procent ten opzichte van deze periode vorig jaar. De winststijging is overeenkomstig de verwachting van analisten en de doelstelling van het bedrijf. ,,Wij doen precies wat we zeggen'', aldus directielid A. Zondervan. De omzet nam toe met 40 procent tot 4,1 miljard gulden. Daarvan is 22 procent het gevolg van acquisities. De wisselkoersen dragen voor ruim 10 procent bij aan de omzetgroei. De rest is autonoom. ,,Groei gebaseerd op hard werken en daar zijn we heel tevreden mee'', aldus topman N. Kramer.

Om de jaarlijkse stijging van 10 procent winst per aandeel te halen richt Wessanen zich op delen van de voedingsmiddelenmarkt die meer dan gemiddelde groei vertonen. Dat is het geval bij de natuurvoeding, met een 15,5 procent hogere omzet. Vooral de grootste activiteit van Wessanen, de Amerikaanse dochter Tree of life, zorgde daarvoor.

In juli nam Wessanen 51 procent van de aandelen van het Franse Distriborg over, waardoor het concern Europees marktleider werd op het gebied van biologische voedingsmiddelen, delicatessen en vitaminesupplementen. Het heeft inmiddels ook een bod uitgebracht op de overige aandelen.

Wessanen hoopt synergievoordelen tussen Tree of life en Distriborg te behalen. ,,Er zit daar enorm veel kennis over en weer'', weet Zondervan. Hij doelt dan vooral op marketing en distributie. ,,Er worden geen vestigingen gesloten. Dat kan niet, je praat toch over twee verschillende continenten.''

Zondervan maakte duidelijk dat ,,we natuurlijk ook weer geen gezondheidsfreaks worden''. De Duitse snackpoot Beckers blijft passen in het profiel van Wessanen. Ook drankenpoot Campari, waarin Wessanen een belang van 35 procent heeft, ontwikkelde zich onverminderd goed.