Williams-duo overklast Nederlanders

Een gouden tennismedaille in het vrouwendubbel kan Nederland op de Olympische Spelen van Sydney wel vergeten. In het reusachtige Arthur Ashe-stadion in New York werd gisteren in drie kwartier het krachtsverschil tussen het Nederlandse duo Miriam Oremans en Kristie Boogert en de Amerikaanse zusjes Serena en Venus Williams duidelijk: 1-6 en 1-6.

Het enige opwindende moment van de partij kwam aan het einde van de tweede set na een mislukte return van Oremans, die met veel effect op haar speelhelft terug stuiterde. Venus Williams rende om het net heen, maar vergiste zich in de baanhelft. Keihard sloeg ze de bal voor haar eigen kant van het net langs. Gelach en applaus klonken op de tribunes.

De toeschouwers wisten toen al lang dat er van een wedstrijd in de eerste ronde van het vrouwendubbel van de US Open nauwelijks sprake was. Het cola drinkende en hamburgers etende Amerikaanse tennispubliek had gehoopt op een sprankelende `Williams show', maar kreeg in de praktijk weinig waar voor zijn geld. De zusjes waren namelijk zoveel sterker dat de rally's zelden langer duurden dan een paar slagen. Meestal gingen de mokerslagen van de zusjes in, maar een paar keer wisten de Nederlanders toch te scoren. Vaak gebeurde dat echter door een fout van de in een geel-rood jurkje gestoken Venus of na een misser van de in het paars-roze gehulde Serena.

Miriam Oremans en Kristie Boogert, allebei gekleed in zwart-wit, moesten na afloop dan ook simpelweg constateren dat de zusjes ,,gewoon te goed'' waren geweest. Wel zei Oremans in de aanloop naar de Zomerspelen geleerd te hebben van het treffen met de gedoodverfde favorieten voor olympisch goud. Oremans: ,,We weten nu in elk geval hoe ze spelen. We kunnen ons nu de volgende keer als we weer tegen ze spelen beter wapenen.'' Boogert: ,,We vielen hier als het zeventiende koppel net buiten de plaatsingslijst. Een slechtere loting hadden we niet kunnen hebben.''

Oremans en Boogert zeiden tijdens de partij niet geïmponeerd te zijn geraakt door de omstandigheden, noch hadden ze vooraf grote druk gevoeld. ,,Nee hoor'', zei Oremans in de catacomben van het grootste tennisstadion ter wereld, ,,we hebben allebei wel vaker hier gespeeld. De druk lag bij de zusjes Williams. Die moesten winnen.''

En winnen deden Serena en Venus Williams ook. Het is de vraag of er wel een dubbel in staat is om het de zusters moeilijk te maken. Ze speelden het afgelopen jaar weliswaar zo weinig samen dat ze als koppel niet op de wereldranglijst voorkomen, maar de keren dat ze als duo optraden waren uiterst succesvol. Vorig jaar wonnen ze samen de finales van Roland Garros en de US Open en ruim een maand geleden wonnen ze de titel op Wimbledon. In New York, waar ze met een wildcard werden toegelaten, zijn ze net als komende maand in Sydney de favoriet voor de titel. Aan het enkelspel in Sydney doet Venus wel mee, de US Open-kampioene van 1999 Serena ontbreekt in Australië.

De manier waarop de zusjes Williams als dubbel werden aangewezen voor de Spelen is overigens vergelijkbaar met de wijze waarop dat met Oremans en Boogert is gegaan. Oud-speelster Billie Jean King, coach van het Amerikaanse olympische vrouwentennisteam, verkoos vorige maand de Williams-zusjes boven het hoger genoteerde koppel Lisa Raymond en Corina Morariu. Het maakte Raymond en Morariu zelfs zo woest dat ze via de rechter alsnog een olympisch ticket probeerden af te dwingen. Ze kregen hun gelijk echter niet.

Boogert en Oremans kregen ook pas vorige maand zekerheid over hun olympische deelname. Ook het duo Caroline Vis en Manon Bollegraf dacht daarvoor in aanmerking te komen. Bondscoach Hans Felius wees echter niet zoals King een duo direct aan, maar besloot dat een playoff tussen de speelsters de doorslag moest geven. Boogert en Oremans wonnen en net als het duo Raymond/Morariu waren Bollegraf en Vis razend dat ze uitgesloten werden voor Australië.

Boogert en Oremans, in New York beiden nog in het enkelspel actief, zeiden gisteren uit te kijken naar de Spelen. De vroege uitschakeling in New York staat volgens Oremans de voorbereiding op Sydney niet in de weg. ,,We spelen elke week samen. We hebben echt niet nog meer wedstrijden nodig om aan elkaar te wennen'', zei Oremans. Op de vraag of ze niet vrezen om in Sydney wederom op de zusjes Williams te stuiten had het Nederlandse duo snel een antwoord klaar. ,,Als dat in de finale gebeurt, is dat niet zo erg.''

    • Koen Greven