Vendex KBB breidt uit in elektronica

Detailhandelsconcern Vendex KBB, bekend van onder meer de warenhuizen Vroom & Dreesmann en De Bijenkorf, heeft opnieuw een keten elektronicawinkels overgenomen. Het gaat om de 65 vestigingen van de keten It's.

It's verkoopt elektrische huishoudelijke apparaten, zoals wasmachines, en consumentenelektronica, zoals tv's en computers. Met de overname van de keten voegt Vendex KBB ongeveer 450 miljoen gulden toe aan zijn omzet. De overnamesom is niet bekendgemaakt.

Vendex KBB (warenhiuzem, speciaalzaken, doe-het-zelf) heeft ambitieuze groeiplannen op de markt voor elektronica en huishoudelijke apparatuur. De afgelopen maanden heeft het concern onder meer de keten Dynabyte (27 winkels, 150 miljoen omzet) en Modern Electronics (38 winkels, 250 miljoen omzet) overgenomen. Ook is het bezig met het opzetten van kleinere winkels voor `communicatie' (telefoons en dergelijke). Daarmee heeft Vendex KBB inmiddels bijna vierhonderd winkels voor de verkoop van consumentenelektronica.

Het aandeel van Nederlandse grootste detailhandelsconcern op deze markt, ruwweg te verdelen in `kleine elektronica' en `grote huishoudelijke apparaten', is inmiddels opgelopen tot zo'n 12 tot 13 procent, zegt een woordvoerder. Vendex KBB rekent op een verdere concentratie in de sector. De Nederlandse markt zou in de toekomst slechts ruimte bieden aan enkele grote spelers.

It's houdt zijn eigen naam, maar zal op inkoopgebied gaan samenwerken met Modern Electronics. Een oudere Vendexketen van ruim veertig winkels onder de naam Valkenberg is de afgelopen maanden omgedoopt in Modern. Daarnaast exploiteert Vendex KBB de ketens Dixons en (als aparte verkooppunten binnen de V&D-warenhuizen) ElectricCity.

Bij de overname van It's horen ook twintig winkels onder de naam Van Boxtel, die gehoorapparaten verkopen. Het lijkt waarschijnlijk dat die een plaats zullen krijgen bij Vendex KBB's optiekketen Hans Anders, die onlangs ook is begonnen met de verkoop van gehoorapparatuur.

Zelfs de warenhuisketen Hema speelt sinds vandaag een rol in het streven van Vendex KBB de omzet in elektronica te vergroten. De Hema-winkels zijn begonnen met het verkopen van een computer. Eerder al nam de Duitse levensmiddelenketen Aldi een vergelijkbaar initiatief, later gevolgd door de supermarkten van Albert Heijn.