Tweede Kamer is nog verdeeld over landbouwgif

De Tweede Kamer blijft verdeeld over het gebruik van milieuonvriendelijke bestrijdingsmiddelen. Pas aanstaande dinsdag, als de Kamer over de wet stemt, zal duidelijk worden of vanaf het jaar 2001 de middelen vier jaar, zes jaar of helemaal niet gebruikt mogen worden.

Dat bleek gisteren na afloop van het debat over de bestrijdingsmiddelen. Ondanks pogingen van coalitiepartijen D66 en PvdA om een compromis te sluiten tussen de voor- en tegenstanders van de wet is er nog steeds geen zicht op een meerderheid voor een van de voorstellen.

Het kabinet blijkt echter wel bereid te zijn het compromis-voorstel van PvdA en D66 over te nemen. In dat voorstel wordt de periode waarin de middelen toelaatbaar zijn verkort van zes naar vier jaar. Ook het aantal middelen wordt beperkt tot elf. In het oorspronkelijke wetsvoorstel bestond de mogelijkheid ook nieuwe middelen een verlengde gebruikstermijn te geven.

Minister Pronk (Milieubeheer) en staatssecretaris Faber (Landbouw) lieten onomwonden weten dat zowel de oorspronkelijke wet als het nieuwe voorstel keuzes van de Kamer waren. Zij gaven daarmee impliciet aan voorstander te zijn van het zo snel mogelijk verbieden van de middelen.

De VVD, het CDA en de drie kleine christelijke partijen vinden het compromis van PvdA en D66 niet ver genoeg gaan. Zij zijn boos op D66, dat tot gisteren nog voor de oorspronkelijke wet was. GroenLinks en de SP zijn op hun beurt boos op de PvdA, dat tot gisteren tegen de wet leek, maar nu onder voorwaarden toch haar steun lijkt te willen geven.

De voor- en tegenstanders van het huidige wetsvoorstel houden elkaar precies in evenwicht. Dinsdag zal bij de hoofdelijke stemming blijken of de wet nog aangepast wordt en of het voorstel de eindstreep zal halen. Gebeurt dat niet, dan mogen de omstreden bestrijdingsmiddelen niet meer worden gebruikt.

STEMMING

www.nrc.nl/DenHaag