Triomfantelijke intocht nieuwe president Somalië

Triomfantelijk is gisteren de eerste Somalische president sinds negen jaar in de hoofdstad Mogadishu binnengehaald, dreigementen van krijgsheren ten spijt. Volgens schattingen waren ruim honderdduizend mensen spontaan de straten opgetrokken om hem te verwelkomen. Inwoners spraken van de grootste bijeenkomst in lange tijd.

Abdiqassim Salad Hassan werd vorige week na drie maanden vredesoverleg in Djibouti aangewezen als president. Somalië heeft sinds begin 1991 een regering noch president. Dertien keer werd er sindsdien vergeefs vredesoverleg gevoerd met de krijgsheren die het chaotische land in clangebieden onderverdeelden. De veertiende vredespoging in Djibouti leverde vooralsnog wél resultaat op. Dit succes was het gevolg van de afwezigheid van de krijgsheren. Zij mochten in Djibouti wel meepraten maar met dezelfde stemrechten als de andere ruim 2.000 clandelegatieleden. Daarom verkozen de meesten niet te komen.

Ten minste twee van de vijf krijgsheren van Mogadishu dreigen de kersverse president sinds zijn benoeming op alle manieren te dwarsbomen. Salad overblufte hen en vloog gisteren zonder hun toestemming naar Balidogle, een landingsbaan 90 kilometer ten westen van Mogadishu. Zakenlieden en leden van islamitische rechtbanken, die er hun eigen legertjes op na houden, zorgden voor zijn veiligheid. Ongeveer 2.000 militieleden controleerden de landingsbaan en de wegen naar de stad. Omsloten door honderd zwaar bewapende voertuigen reed Salad naar de stad.

Daar wilde iedereen hem kussen, de hand schudden of hem toespreken. De file auto's begaf zich vervolgens naar het nationale stadion, dat uit zijn voegen barstte door het grote aantal toehoorders. In zijn korte rede beloofde hij dat er in Somalië nooit meer plunderingen en moorden zullen plaatshebben. De bevolking reageerde razend enthousiast. Daarmee lijkt Salad zijn vuurdoop te hebben doorstaan. Zijn acceptatie door de inwoners van Mogadishu was essentieel omdat hij tot de Hawiye behoort, de clan die de dienst uitmaakt in de hoofdstad.

Het toeval wilde dat gisteren twee van de vijf krijgsheren de stad uit waren. Ze voerden in Jemen overleg met de autoriteiten, die willen dat de strijders de nieuwe burgerpresident accepteren. In de regio is het succes van Djibouti goed ontvangen. Ethiopië, Eritrea en Soedan erkennen de president. Alleen Libië, financier van de krijgsheer Hussein Aideed, heeft zijn bedenkingen.

Volgens waarnemers zal Salad de gelegenheid nu snel moeten aangrijpen om ten minste enkele krijgsheren aan zijn zijde te krijgen door hun posten in zijn regering aan te bieden. Hij heeft beloofd binnen enkele dagen zijn kabinet en een premier bekend te maken. De president wil zich met zijn ministers vestigen in Mogadishu en niet, zoals in het vredesakkoord van Djibouti is voorzien, tijdelijk in de stad Baidoa.

Eerder deze week zei Salad met enkele van de krijgsheren te willen praten maar de meesten van hen zal hij negeren. ,,Uiteindelijk zal het de bevolking zijn die de krijgsheren zal dwingen van koers te veranderen. Ze kunnen zich niet tegen de volkswil verzetten, niet tegen hun eigen clan'', aldus de president.