Suiker in een handgranaat

Met wie gaat het nog gewoon goed? Bel een willekeurige vriend(in) op en stel de vraag. Ooit logen we dat alles goed ging, maar de laatste tijd schijnen velen een behoefte te hebben om de waarheid te spreken. `Druk, druk, druk', `ja, stressss man', `mwoah, even in een dipje'. Wie de werkdruk, de veeleisende sociale omgeving of het leven in het algemeen even niet meer aankan, kan zijn toevlucht zoeken in herbal powerdrinks. Energiedranken om `er weer even tegenaan te kunnen'. Een proef op de som.

gu

Moest je tot voor kort voor je blikje powerdrink naar de smartshop, nu is ingeblikte energie van supermarkt tot snackbar verkrijgbaar. De bekendste onder deze dranken is zonder twijfel Red Bull. Het Oostenrijkse drankje bevat taurine en cafeïne en is volgens het blikje `speciaal ontwikkeld voor de momenten waarop u meer moet presteren'. En niet alleen dat, wie Red Bull tot zich neemt, gaat `nieuwe vitamines' binnenkrijgen, zal zijn stofwisseling `vooruit zien gaan', evenals zijn bloedsomloop en centrale zenuwstelsel. Vooral die laatste werking stemt tot vreugde.

Red Bull is in het uitgaansleven tegenwoordig zeer populair in combinatie met wodka. Zo lijkt het me inderdaad lekkerder. Een eerste slok `pure' Red Bull levert een kakentrekkende, mierzoete explosie op. Je bent inderdaad na een slok meteen wakker, maar zó zal het ook weer niet zijn bedoeld.

In alle rust wacht ik de werking af. Met 0,032% cafeïne in het drankje stel ik me daar ook weer niet al te veel van voor. Een slok schijnt gelijk te staan aan een enkel kopje koffie en voor een beetje coffeehound is dat niet echt wereldschokkend. Toch merk ik dat ik een uurtje later voor een minuut of tien overactief ben. Maar die kortdurende vlagen heb ik wel vaker. De proeverij gaat derhalve verder.

Xi strength heet het volgende goedje. Dit drankje belooft meer: een blikje staat gelijk aan twee tot vier koppen koffie. Met deze ruime marge vraag ik me af over welk soort koffie de makers het eigenlijk hebben? Bedoelen ze hier de bijna rustgevende koffie verkeerd of juist een zwaar caffeïnehoudende dubbele ristretto. Hoe dan ook, met 0,3% Schizandra, Guarana en Kava-Kava, blijkt Xi prima te smaken. Een beetje als een zoete cassis. Ik drink er twee. Enig effect kan ik niet ontdekken, maar als dorstlesser kan ik de drank wel waarderen.

Een andere klassieker binnen het genre heet Black Booster. De powerdrank bevat taurine, dextrose, caffeïne en guarana. Op dat laatste bestanddeel leggen de makers de nadruk. Op het blikje staat iets over generaties Amazone-indianen en miljoenen Brazilianen, die het tijdens de jacht gebruiken om alert te blijven. Zal wel. De smaak doet aan Dr. Pepper denken, een caramelachtige coladrank. Je moet er inderdaad van houden.

Een groter assortiment is nog altijd te vinden in de smartshop. Volgens de jongen achter de toonbank zit de werking van de drank `toch een beetje tussen de oren'. ,,Het is niet echt sterk. Maar het is net zoals bij koffie, de uitwerking verschilt van persoon tot persoon.'' Op de vraag wat de verschillen tussen de powerdrinks zijn, blijft hij het antwoord schuldig. Ik koop daarom maar twee drankjes met de meest veelbelovende namen: Bomba Energia en Thundertaste.

De eerste is een chemisch-blauwe substantie in een flesje met de vorm van een handgranaat. Het is goed dat ik het leger nooit ben ingegaan, want ik laat de Bomba meteen uit mijn handen vallen. De kleurstoffen zijn in ieder geval nogal dodelijk. Het laatste beetje dat ik nog kan drinken smaakt zoals verwacht. Een suikerfeest.

Het urine-gele (meer is er niet van te maken) Thundertaste past eveneens in het rijtje powerdrinks: een duidelijke zoete smaak met de werking van een kopje koffie. Echt overtuigend is het allemaal niet. De blikjes zijn leuk om te zien, sommige smaken redelijk en wie weet geeft de inhoud een kleine stroomstoot. Maar niemand die daarvoor zijn kop koffie zou willen laten staan.

    • Tijn Kramer