Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor de nasleep van de vuurwerkramp in Enschede en de afhandeling van de schade. Verder oud-ombudsman M. Oosting over de stand van zaken met betrekking tot het onderzoek naar de oorzaak van de ramp. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Hele uitzending gewijd aan de brandweer in Enschede. Het korps heeft bij de vuurwerkramp op 13 mei vier brandweermannen verloren. Nu ruim drie maanden later kijken collega's die de ramp van nabij meemaakten terug op de bewuste dag. Ned.1, 20.31-21.01u.

Nova. Debat tussen CNV-voorzitter Doekle Terpstra en voorzitter Hans de Boer van het Midden- en Kleinbedrijf over de invoering van een 45-urige werkweek. De Boer denkt dat hiermee in zijn sector de vraag naar arbeidskrachten voorbij zal zijn. Verder een reportage over het Nederlandse duo Arling & Cameron dat in Amerika en Japan veel succes heeft. Ned.3, 22.34-22.54u.

DOCUMENTAIRES

Hoe gaat het met je? In deze uitzending gaat het over hoe moeilijk het kan zijn om met bekenden over kanker te praten. Zolang een patiënt in het ziekenhuis ligt heeft de omgeving alle aandacht maar uit het ziekenhuis wordt dat minder. Patiënten praten over hun ervaringen en over hun manier om aandacht te vragen. Ned.2, 20.05-20.35u.

One day in September. Engels-Zweedse documentaire over de inval van acht Palestijnse terroristen in het Olympisch Dorp in München op 5 september 1972 waarbij elf Israelische sporters gevangen werden genomen. Na enkele mislukte bevrijdingsacties kwamen uiteindelijk negen Israeliërs, vijf terroristen en een Duitse politieman om het leven. ARD, 20.15-21.45u.

Columbus. Over de orthodoxe joden die in hun kenmerkende kleding nog overal in Antwerpen te zien zijn. De meesten werken nog altijd in de diamanthandel. Door hun levenswijze en religieuze overtuiging vormen zij een exclusieve groep. Afl.: De joden in Antwerpen. Ned.2, 20.35-21.30u.

Mallory: een graf op de Everest. Vorig jaar mei werd na 75 jaar het lijk gevonden van George Leigh Mallory die 8 juni 1924 rond de middag voor het laatst werd gezien, op een hoogte van meer dan 8600 meter, net onder de top van Mount Everest. Over wat er daarna met hem en zijn jonge klimpartner Andrew Irvine is gebeurd. Canvas, 21.20-22.10u.

Hitlers Krieg im Osten. Slot van een serie over de inval van de Duitsers in het oosten. In de slotfase van de oorlog tussen het Duitse Rijk en de Sovjet-Unie escaleerden de geweldplegingen tegen burgers. Militair was de oorlog allang beslist, maar voor de burgers was dat allerminst realiteit. ARD, 23.00-23.45u.

Shanghai Vice. Slot van een serie, met aandacht voor de politieke situatie, portretten van inwoners en groeienden criminaliteit. Ned.3, 23.12-0.02u.

AMUSEMENT & MUZIEK

Passaat. Herhaling uit 1997 van vijf krasse Cubanen die op hun oude dag met hun muziek de wereld rondreizen. Afl.: La Vieja Trova. Ned.3, 19.23-19.59u.

Stop de tijd. Slot van een negendelige kennisquiz waarin een bepaald jaar uit de periode tussen 1960-1990 geraden moet worden. In het bewuste jaar werd o.a. het liedje Meisjes met rode haren een hit, het SALT-akkoord ondertekend en J.M. Gijssen benoemd tot bisschop van Roermond. Ned.1, 21.37-22.12u.

PRAATPROGRAMMA

De kern van de zaak. In deze aflevering van het discussieprogramma gaat het om de tijd die politie en justitie aan de zware criminaliteit besteden waardoor zaken die burgers treffen blijven liggen. Ned.1, 22.12-22.56u.

FILM

. Ordinary People (Robert Redford, 1980, VS). Regiedebuut van Robert Redford kreeg drie Oscars. Intens geacteerd familiedrama over ogenschijnlijk doorsnee Amerikaans gezin, waarvan vader Donald Sutherland en moeder Mary Tyler Moore de dood van hun oudste zoon niet kunnen verwerken. Jongere broer Timothy Hutton voelt zich schuldig en doet zelfmoordpoging. Ned.3, 19.59-22.00u.

Heaven and Earth (Oliver Stone, 1993, VS). Laatste deel van Oliver Stone's Vietnam-trilogie (na Platoon en Born on the Fourth of July) waarin hij de Vietnam-oorlog bekijkt door de ogen van een jonge Vietnamese vrouw die na haar huwelijk met een Amerikaanse militair (Tommy Lee Jones) niet kan aarden in de VS. RTL5, 20.30-23.00u., met reclame.

Corrina, Corrina (Jessie Nelson, 1994, VS). Matig kinderdrama met Whoopi Goldberg als gouvernante die het leven van weduwnaar Ray Liotta en diens dochtertje opfleurt. Won publieksprijs op Cinekid-filmfestival. Net5, 20.30-22.35u., met reclame.

The Book of Stars (Michael Miner, 1999, VS). Sprookjesachtig melodrama over het doodzieke tienermeisje Mary dat haar leven fleur geeft door dagelijk een fantasiedagboek bij te houden. Fox, 21.00-22.50u., met reclame.

Campfire Tales (Martin Kunert e.a., 1996, VS). Formule-horror waarin een groepje tieners met autopech de tijd doodt door elkaar griezelverhalen te vertellen. Hoog `Broodje aap'-gehalte. Net5, 22.35-24.00u., met reclame.

Best of the Badmen (William D. Russell, 1951, VS). Degelijk geacteerde western waarin eervolle wetsdienaar een verbond sluit met een bende outlaws. Morgen, BBC2, 12.05-13.25u.

Big and Hairy (Philip Spink, 1998, VS). De mythische aap Bigfoot wordt door een twaalfjarige jongen ingeschakeld als ploeggenoot in zijn basketbalteam dat wel weer eens een overwinnig kan gebruiken. Gelukkig heeft het monster onvermoede talenten. RTL 4, 12.40-14.20u., met reclame.

Nagesynchroniseerd: La peau douce (François Truffaut, 1964, Frankrijk). ZDF, 0.15-2.10u., zwart-wit; Prisoner of the Mountain (Sergei Bodrov, 1996, Kazachstan/Rusland). ARD, 1.45-3.20u.; Bathing Beauty (George Sidney, 1994, VS). Morgen, ARD, 10.20-12.00u.