Selectie Muziek

Mozart Opera Festival

Alle 22 opera's van Wolfgang Amadeus Mozart worden van 1 t/m 23 sept uitgevoerd in de theaters van Heerlen en Kerkrade in de `Parkstad Limburg' door de Opera van Warschau. Daarnaast zijn er nog Mozartconcerten en kindervoorstellingen. Inl en res 045-5716607.

Belcanto festival

Het jaarlijkse Belcanto Festival in Dordrecht vindt plaats van 1 t/m 10 sept met Donizetti-openluchtvoorstellingen in Het Hof, een aan de piano begeleide uitvoering van Bellini's I Capuletti e i Montecchi (Romeo en Julia), concerten met oa deelnemers aan de Belcanto Summer School, een lezing over Alfredo Kraus, een brunch en pastafeesten. Inl 078-6314029 en 6314039. Res 078-61333250.

Zeeland

De Zeeland Nazomer Festivals brengen op tal van plaatsen muziek en opera. Brittens opera Curlew River wordt op 1, 2, 5, 6, 8 en 9 sept 21u op het Abdijplein in Middelburg opgevoerd. De Johannespassie, een grensverleggende mix van video en muziek wordt van 1 t/m 3 sept 21u15 in de tuin van de St. Baafskerk in Aardenburg gespeeld en I due Foscaro van Giuseppe Verdi op 19, 21 en 23 sept in de Grote Kerk in Veere in een semi-scènische uitvoering van beeldregisseur Floris Guntenaar. Joan Berkhemer dirigeert de Amsterdamse Park Opera, het Zeeuws Orkest en het Zeeuws Philharmonisch Koor met oa Jan Derksen, Harry van de Plas en Eellen van Haaren. Verder zijn er in het Festival van Zeeuws Vlaanderen optredens van verschillende kamermuziekgezelschappen en orkesten, oa uit Vlaanderen, Boedapest, Buenos Aires en het Orkest van de Achttiende Eeuw olv Thomas Zehetmair. Inl en res 0118-659659.

Utrecht Uit

Het Utrechtse culturele seizoen wordt 2 sept geopend met tal van activiteiten rond de Stadsschouwburg aan het Lucas Bolwerk en in Huis aan de Werf (Boorstraat 107). Op 3 sept zijn er activiteiten in de Utrechtse culturele instellingen, en het Park Lepeleburg. Het programma staat vermeld in een speciale Uitkrant en op www.uitfeest.nl

Muze in Zuid

Het traditionele cultureel-culinaire weekend De Muze in Zuid vindt plaats op 2 en 3 sept op en rond de hotels en restaurants aan de Amsterdamse Apollolaan, de Beethovenstraat en de Cornelis Schuytstraat. Op 3 sept 16u30 is er een gratis opelucht-operaconcert. Programma's overal verkrijgbaar in de buurt.

Wandelconcert

Het laatste Amsterdamse wandelconcert van dit seizoen is vanaf 11u bij Museum Amstelkring, Oudezijds Voorburgwal 40, waar muziek klinkt van Purcell en Pachelbel. Vandaar leidt de wandeling naar de Oude Kerk en het Koninklijk Paleis. Res 020-6246604.

Spiegels van Al-Andalus

Deze serie in het kader van het Holland Festival Oude Muziek wordt voortgezet met twee Marokkaanse groepen. Op 31 aug en 1 sept (22u30) het Ensemble Abdelkrim Rais o.l.v. Mohamed Brioul en op 2 sept en 3 sept (15u30) Majmouat Houssin Toulali o.l.v. Abdellah Ramdani. RASA Utrecht.

Jazz Fietstour

Langs schuren en een tiental kerken waar musici staan opgesteld. Er zijn achttien concerten gepland van onder meer De Boo/Barlow/Schuster, Benjamin Herman Trio, John Surman, Kenny Millions (Keshevan Maslak)/Burton Greene, Eddie Prevost Trio plus Veryan Weston en Eugene Chadbourne/Paul Lovens. 2 sept, van de stad Groningen naar een tent in Garnwerd waar ook twee dj's uit zullen pakken.