Selectie Galerie

Ronald Ophuis

Met zijn schilderijen over beladen thema's als pedofilie, miskramen en executies deed Ronald Ophuis de afgelopen jaren veel stof opwaaien. Zijn nieuwste werken, in Galerie De Praktijk, zijn zo mogelijk nog schokkender. Op de zeer gedetailleerde schilderijen confronteert Ophuis de toeschouwer met de gruwelijke gebeurtenissen in concentratiekampen als Buchenwald en Birkenau. Zo toont het metersgrote doek Birkenau I de verkrachting van een vrouw door twee kampgevangenen. 2 sept t/m 4 okt, Lauriergracht 96, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Michael Tedja

Het werk van Michael Tedja komt regelrecht voort uit de sample-cultuur. Alles wat hij om zich heen ziet, eigent de kunstenaar zich toe, zonder daarin een hiërarchie aan te brengen. Tekst en beeld worden in zijn expressieve tekeningen op een collage-achtige manier door elkaar heen gebruikt. Zijn nieuwste serie, Search for Wisdom, kwam tot stand na een reis door Suriname, het geboorteland van zijn ouders. De foto's, schetsen en notities die Tedja hier maakte, verwerkte hij tot nieuwe beelden. 2 sept t/m 8 okt in Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165c, Amsterdam. Wo t/m za 12-17u.

Rita Ackerman

De serie van negentien tekeningen die de Hongaarse kunstenaar Rita Ackerman bij Annet Gelink Gallery presenteert, zijn een ode aan Gustav Klimt. Ze verbeelden een droomwereld waarin schoonheid en verlangen hand in hand gaan met agressie en angst. In de symbolistische stijl van Klimt tekende Ackerman onschuldig ogende kinderen die bedreigd worden door occulte krachten. Tevens maakte de kunstenares een wandschildering in de achterste zaal van de galerie. 2 sept t/m 15 okt, Laurierstraat 187-189, Amsterdam. Di t/m za 11-18u.

Nouvelles Images

Al veertig jaar is Galerie Nouvelles Images een constante factor in de Nederlandse galeriewereld. In de Haagse galerieruimte, die met zijn vele zalen een haast museale uitstraling heeft, werden de afgelopen decennia zowel jonge talenten als gevestigde namen gepresenteerd. De komende maanden viert Nouvelles Images haar veertigjarige bestaan met drie jubileumtentoonstellingen. Het eerste deel omvat werk van o.a. Armando, Paul Klemann, Lucassen, Jean-Marc Spaans, Elizabeth de Vaal en Auke de Vries. 2 sept t/m 11 okt, Westeinde 22, Den Haag. Di t/m za 11-17u.

En verder

Tekeningen van Elly Strik t/m 10 okt in Galerie Loerakker, Keizersgracht 380, Amsterdam; beelden van Henk Visch t/m 8 okt in Galerie Ferdinand van Dieten-dEendt, Raamsteeg 2, Amsterdam; glasobjecten van Lino Tagliapietra t/m 30 sept in Galerie Rob van den Doel, Anna Paulownastraat 105a, Den Haag; fotowerken van Hans Wilschut t/m 16 sept in Galerie Van den Berge, Wijngaardstraat 3, Goes; werk van o.a. Karin Arink, Bjarne Melgaard en Joost van den Toorn t/m 15 sept in Galerie Tanya Rumpff, Spaarnwouderstraat 74, Haarlem; schilderijen van Ien Lucas t/m 11 sept in Galerie Tegenbosch, Putterstraat 48, Heusden aan de Maas; sculpturen van Jos Kruit t/m 30 sept in Art & Project, Nieuwesluizerweg 42, Slootdorp.