Rentelast brengt KPN in het rood

KPN is in de eerste helft van dit jaar in de rode cijfers beland. Door de hoge rentelasten als gevolg van de overname van het Duitse mobiele telecombedrijf E-Plus boekte het concern een verlies van 19 miljoen euro.

Een jaar geleden werd over dezelfde periode nog een winst geboekt van 416 miljoen euro. Na de bekendmaking van de resultaten daalde de koers van het aandeel KPN gisteren met ruim 6 procent, en ook vanmorgen moest KPN met 2,1 procent terug tot 28,30 euro. Op 6 maart van dit jaar bereikte KPN nog een recordkoers van 75,63 euro. De aandelenkoers is voor het bedrijf momenteel van extra groot belang omdat het concern een grote aandelenemissie voorbereidt met een mogelijke omvang van 7 miljard euro. In september wordt ook een grote obligatielening uitgegeven.

Met de opbrengst van die transacties kan de Duitse licentie worden betaald die KPN onlangs tijdens de veiling voor de zogeheten UMTS-frequentie binnensleepte. Morgen krijgt de Duitse minister van Financiën de 6,5 miljard euro van KPN op zijn rekening bijgeschreven.

Om de geldzorgen het hoofd te bieden staakt KPN de dividendbetalingen in contanten (besparingen circa 1 miljard gulden) en beloont de aandeelhouders alleen nog met aandelen. De schatkist loopt door het nieuwe dividendbeleid een half miljard gulden mis. Verder kondigt het concern over twee maanden een nieuwe ,,substantiële'' bezuinigingsronde aan.

Ondanks de rode cijfers toonde bestuursvoorzitter Paul Smits zich gisteren tevreden met de halfjaarcijfers. De omzet steeg met bijna 30 procent tot 5,2 miljard euro. ,,Zelfs zonder de stijging als gevolg van het overgenomen E-Plus gingen de verkopen met 15 procent omhoog.'' Voor de rest van het jaar verwacht KPN dat de resultaten lager uitkomen dan eerder was voorspeld. Het concern ging uit van een winst, berekend vóór de hoge rentelasten, de belastingen en de overnamepremies zijn meegenomen – van 3,6 miljard euro, maar dit resultaat komt nu uit op circa 3,1 miljard euro. De lagere winst is onder meer een gevolg van de hogere kosten om mobiele klanten in Duitsland binnen te halen. KPN gaf gisteren niet aan of de nettowinst (uit gewone bedrijfsuitoefening) positief of negatief zal zijn.

Dossier Telecomwww.nrc.nl