Personalia

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft vandaag de drie winnaars van de NWO/Spinoza-premie 2000 bekendgemaakt. Het gaat om hoogleraar Moleculaire Astrofysica prof. dr. Ewine van Dishoeck (1955), hoogleraar Pathofysiologie van de Ademhaling prof. dr. Dirkje Postma (1951) en dubbelhoogleraar op het gebied van de Computationele Fysiche Chemie prof. dr. Daan Frenkel (1948). De premie van drie miljoen gulden is de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland en wordt toegekend aan uitnemende onderzoekers die zich kenmerken door een internationaal erkende topkwaliteit en een grote aantrekkingskracht op jonge onderzoekers.

Van Dishoeck is verbonden aan de Universiteit Leiden en doet onderzoek aan chemische reacties die in de kosmische ruimte plaatsvinden. Postma is vanwege het Nederlands Astma Fonds aangesteld als hoogleraar Pathofysiologie van de Ademhaling aan de Rijksuniversiteit Groningen en het Academisch Ziekenhuis Groningen. Zij behoort tot het selecte gezelschap van toponderzoekers in de wereld op het gebied van astma en de longziekte Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Frenkel is hoofd van de afdeling Zachte Gecondenseerde Materie en leider van de onderzoeksgroep Computerfysica bij het FOM-instituut AMOLF te Amsterdam. Ook is hij hoogleraar Macromoleculaire Simulaties aan de Universiteit van Amsterdam en hoogleraar Computationele Fysische Chemie in Utrecht.