`Overname LSE gunstig'

Kleine en middelgrote bedrijven die zijn genoteerd aan de London Stock Exchange (LSE) hebben merendeels positief gereageerd op het Zweedse overnamebod op het Londense beursbedrijf. Ze geloven dat de LSE en de Deutsche Börse in Frankfurt hun geplande fusie tot iX hoe dan ook drastisch moeten herzien, ook als OM Gruppen, eigenaar van de beurs in Stockholm, er niet in slaagt de LSE voor 808 miljoen pond (bijna drie miljard gulden) over te nemen.

Onder kleine en middelgrote ondernemingen was het iX-plan al langer omstreden. Ze vrezen dat hun relatieve gewicht na een Brits-Duitse fusie verder afneemt, waardoor investeerders ze over het hoofd zien.

John Pierce, directeur van de Quoted Company Alliance (QCA) waarin 250 kleinere bedrijven zijn verenigd, zei gisteren dat het Zweedse bod de LSE de kans geeft zich zelfstandig verder te ontwikkelen. Bovendien krijgen bedrijven via OM ,,toegang tot de beste beschikbare technologie'', aldus Pierce, die al langer campagne voert tegen de iX.

OM levert wereldwijd handels- en orderverwerkingssystemen voor aandelen- en derivatentransacties. Het zegt dat zijn `platform' een betere basis vormt voor de LSE dan het ,,achterhaalde concept'' van het ,,aan elkaar knopen van twee nationale operaties''. De huidige grenzeloze handelspraktijken dwingen daartoe, aldus OM.

Juist vandaag maken LSE en Börse bekend welk systeem ze zullen kiezen voor de orderverwerking in iX-verband. Londen gebruikt daartoe nu het systeem Crest, formeel een zelfstandige onderneming.

Börse gebruikt Clearstream, waarvan het zelf mede-eigenaar is. Orderverwerking en `verevening' gelden als een cruciaal terrein om kostenbesparingen te boeken na een fusie. Maar de uiteenlopende belangen dwongen de twee iX-partners de keuze uit te stellen, toen ze in april van dit jaar hun fusieplannen bekendmaakten.

De Börse heeft gisteren een beroep gedaan op de beurzen van Milaan en Madrid om bij te springen bij een eventueel `reddingsbod' op de LSE. Rolf Breuer, voorzitter van de raad van toezicht van de Börse, zei gisteren geen puur-Duits tegenbod te willen uitbrengen. ,,Het zou een gezamenlijke inspanning van alle geïnteresseerde partijen moeten zijn'', aldus Breuer. Milaan en Madrid hebben eerder gezegd in principe bij de iX te willen aanschuiven.

Volgens de Financial Times van vandaag is Euronext – de combine van de Amsterdamse, Brusselse en Parijse beurs – met banken in gesprek om eveneens een bod op de LSE uit te brengen.

De Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq, ook een potentiële gegadigde, heeft gezegd vooralsnog vast te houden aan plannen om iX-partner te worden, maar ,,heeft de middelen om verder te gaan indien nodig'', aldus de beurs.