Ophef over proefverlof Ferdi E.

Advocaat W. Anker wil opheldering van het ministerie van Justitie over het uitlekken van de datum van het proefverlof van Ferdi E. (Elsas), de man die Ahold-topman Gerrit Jan Heijn in 1987 ontvoerde en vermoordde.

Het eerste proefverlof van E., dat duurt tot vanavond, is niet onopgemerkt gebleven. Dinsdag werd hij bij de gevangenis in Veenhuizen opgewacht door SBS6-verslaggever Willibrord Frequin. De Telegraaf publiceerde gisteren foto's van E. terwijl hij op het perron in Assen wacht op de trein.

Anker veroordeelt de mediajacht op E. ,,Ik betreur dat dit eerste verlof zo is gelopen. Hij heeft zijn straf bijna uitgezeten en wordt zo opnieuw veroordeeld. Ik ben met name ontstemd over de beelden van SBS6 waarop mijn cliënt vol in beeld werd gebracht. De Telegraaf plakte tenminste nog iets over zijn gezicht'', zegt de raadsman.

De advocaat wil dat het ministerie van Justitie uitzoekt hoe de media achter de datum van het proefverlof zijn gekomen. ,,Ergens zit een lek. Dat kan binnen het ministerie zijn, maar ook binnen de inrichting. Dat moet uitgezocht worden.'' E. werd in 1988 veroordeeld tot twintig jaar cel en TBS. Minister Korthals van Justitie besliste in maart dat hij geen gratie krijgt. Als hij volgens de geldende norm na het uitzitten van tweederde van zijn straf wordt vrijgelaten, mag hij volgend jaar augustus de gevangenis verlaten. In aanloop tot zijn vrijlating heeft E. recht op enkele proefverloven van 60 uur.