OP DE SET VAN `RUSSEN'

Zijn meest recente tv-rol was die van Justitie-minister Hirsch Ballin ten tijde van de IRT-enquête in Retour Den Haag. Vanaf 15 september is hij rechercheur in de politieserie Russen. Thom Hoffman in een politieserie, het is een noviteit. Zelf ziet hij dat anders. ,,Ik beschouw Russen niet als een politieserie. Het is geen Baantjer waarin Piet Römer af en toe een keer nors door zijn brillenglazen kijkt en zegt `volgens mij is het die en die' – wat dan achteraf blijft te kloppen. Bij Russen gaat het meer om de persoonlijke levens van de hoofdpersonen. Ik noem het daarom liever psychologisch drama dan een politieserie.''

,,De politieman in Russen staat model voor de Nederlandse burger in onzekere tijden'', zegt Hoffman. ,,Mensen zijn tegenwoordig onzeker over de maatschappij. Over wat nog toelaatbaar is. Waar je je nog boos over kunt maken. Alles lijkt maar te kunnen. Anderzijds worden er ook steeds meer mensen geconfronteerd met crimineel gedrag. Ik denk dat politieseries tegenwoordig daarom zo populair zijn. Mensen zien hun eigen worsteling met goed en kwaad graag weerspiegeld in drama.''

Hoffmans personage, Paul de Vos, is iemand die voortdurend op de grens van het toelaatbare opereert, bijvoorbeeld bij verhoren. ,,Hij komt uit een crimineel milieu en heeft een ongelukkige jeugd gehad. Daardoor identificeert hij zich heel gemakkelijk met jongeren die het slechte pad zijn opgegaan. Tegelijkertijd is hij iemand die snel confrontaties zoekt. Dan komt die machocultuur uit zijn criminele achtergrond weer boven. Hij is een beetje een ruige figuur die overal buiten valt.''

Hoffman, tegenspeelster Marjolein Keuning en de andere acteurs van Russen waaronder Hans Dagelet, hebben een paar dagen meegekeken op het politiebureau aan de Warmoesstraat. ,,Dan krijg je ook een goed beeld van de machocultuur, van de humor, en de afgunst onderling. Wat me vooral opviel, was dat jongeren en ouderen wederzijds geen hoge pet van elkaar ophebben. Net als in Het Bureau van Voskuil, in de filmwereld, en ongetwijfeld ook bij NRC Handelsblad, woedt een stammenstrijd tussen de jonge en de oude garde. Politiemensen zijn soms net gewone mensen.''

(Op de set van `Russen' wordt Thom Hoffman geschminkt door Dorota Bobonska. Tekst Japke-D. Bouma, foto Maurice Boyer)

    • Japke-d. Bouma