Onthoofding dreigt voor gijzelaar

De Amerikaanse regering heeft een beroep gedaan op de extremistische moslimgroepering Abu Sayyaf om haar gijzelaar Jeffrey Schilling vrij te laten ,,uit humanitaire overwegingen''. Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Manila heeft de 24-jarige Amerikaan, die begin deze week werd ontvoerd en nu gevangen wordt gehouden op het Zuid-Filippijnse eiland Jolo, een zwakke gezondheid en heeft hij regelmatig medicijnen nodig. Maar de moslimrebellen, die ook nog steeds 18 andere gijzelaars in hun macht hebben, lijken vooralsnog niet van plan gehoor te geven aan de oproep. Ze hebben gedreigd Schilling te onthoofden, een lot dat afgelopen april al twee Filippijnse gijzelaars ondergingen op het eiland Basilan. ,,We maken geen grapjes'', zei woordvoerder Sabaya van Abu Sayyaf tegen Radio Mindanao Network. Wat hun eisen zijn, zal binnen enkele dagen bekend worden gemaakt, zo heeft Abu Sayyaf aangekondigd. Vermoedelijk wordt de vrijlating gevraagd van de Pakistaanse dader van de bomaanslag in 1993 op het World Trade Centre in New York.

Een Amerikaanse functionaris heeft intussen de beschuldiging van Abu Sayaf dat Schilling een agent van de CIA is ,,belachelijk'' genoemd. De Amerikaan kwam in maart aan in de Filippijnen en woonde samen met zijn Filippijnse vriendin Ivi V. Osani in de stad Zamboanga. Volgens de moeder van Osani is de woordvoerder van Abu Sayyaf, Sabaya, een achterneef van haar dochter. Volgens haar had Abaya haar dochter en Schilling uitgenodigd voor een bezoek aan het kamp van de rebellen op het eiland Jolo. Daar werd hij gevangen genomen. De moeder van Schilling heeft gezegd dat haar zoon zich enkele jaren geleden heeft bekeerd tot de islam. Hij zou in de Filippijnen zijn gebleven nadat hij verliefd werd op Osani.