Moedermacht 3

De oplossing ligt in het scheppen van arbeidspatronen op menselijke maat, waarin iedereen zorg en arbeid kan combineren, zonder inkomen en/of pensioen in te leveren; in het aanpassen van het onderwijs, zodat ouders niet tussen de middag weer naar huis moeten en – last but not least – door de moedermacht om te turnen naar een moederbetrokkenheid bij de maatschappij, tot ieders voordeel, ook vanuit economisch oogpunt. Als investeringen ergens terecht zijn, is het wel in de kinderopvang.

Een enorm reservoir van goed opgeleide volwassen moeders zit thuis en maakt dat ouders die zorg en arbeid combineren de golf van irritatie over zich heen krijgen. Die irritatie moet zich richten op de politiek, die stelselmatig de verkeerde keuzes maakt, waardoor sommige vrouwen bewust kinderloos moeten blijven wegens carrière-aspiraties. Op dit moment is Nederland het land waar de moeder gemiddeld (dus inclusief alle tienerzwangerschappen) bij de geboorte van het eerste kind het oudst is ter wereld, namelijk bijna 30 jaar. In plaats van moedermacht of moedermaffia kunnen we beter spreken van moederonmacht. Maar die kan ook behoorlijk irriteren.

    • Mirjam Hommes