Moedermacht 2

Lang niet alle bedrijven en (overheids)instanties geven een gedeeltelijke vergoeding voor ouderschapsverlof. Voor het merendeel van het bedrijfsleven betekent ouderschapsverlof gewoon parttime werk (met evenredige daling van het inkomen). Met andere woorden: de keuze om voor je kind te zorgen is net zo valide als elke andere keuze voor een bepaalde vrije tijdsbesteding, zoals investeren in je relatie, vrijwilligerswerk of het schrijven van boeken.

Tegelijkertijd realiseren wij ons dat vervanging niet altijd makkelijk te regelen is en dat je soms niet ontkomt aan een bovenmatige werklast. Wanneer collega's ziek zijn, met vakantie of op zakenreis geldt dit natuurlijk ook. En als je als werknemer meent dat jij daardoor een probleem hebt, dan is het tevens jouw verantwoordelijkheid enig lef aan de dag te leggen en je leiddinggevende uit te leggen dat je vindt dat de verkeerde keuzes gemaakt worden.

Wat wij verder missen in dit artikel is dat parttime werken een keuze is die niet alleen populair is onder ouders, maar ook onder veel kinderloze werknemers die gewoon meer van hun tijd willen genieten.

Positief is dat mensen die zich kennelijk geterroriseerd voelen door de moedermacht, hun mond open doen. Jammer is dat dit zeer ongenuanceerd gebeurt en de vrouw/moeder weer in het verdomhoekje komt te zitten. Helaas is het – ook in Nederland – nog steeds voor het merendeel zo, dat je je als vrouw al snel bezwaard voelt als je je baas moet gaan vertellen dat je zwanger bent en je er minstens gedurende vier maanden tussenuit zult zijn. Dan ben je dolblij als ze positief en medewerkend reageren. De verhalen van vrouwen die vanaf het moment waarop ze zwanger zijn worden afgewezen bij sollicitatiegesprekken, tegengewerkt in promotiekansen of zelfs weggewerkt, zijn jammer genoeg nog legio.

    • Jeroen van der Leijé En Juliette Panman