MENSELIJK

Cor van Leipsig (49)

Vertolkt Jezus in: het Passiespel Tegelen

Jaar: 2000 (optredens tot 24-9)

,,Toen ik gebeld werd of ik auditie wilde doen voor de rol van Jezus, zei ik direct `nee'. Ik dacht: ik zal daar vier maanden aan het kruis gaan hangen, als bijna-atheïst. Mijn beeld van Jezus was niet positief: ik vond het een zwever en een zeikerd, met zijn zalvende teksten. Een watje ook, want welke kerel zegt tegen de verkrachter van zijn dochter dat hij hem vergeeft?

,,Het bestuur van de Stichting Passiespelen bleef bellen; ze vonden dat ik een goeie kop had voor de Christusfiguur. Toen ik hoorde dat Ben Verbong de Passiespelen ging regisseren, stemde ik toe om een keer te komen praten. Verbong, de maker van Het meisje met het rode haar!

,,Verbong vertelde dat hij carte blanche had gekregen en alle heilige huisjes mocht omtrappen. Hij had een compleet nieuwe tekst laten schrijven en zijn visie op Jezus was nogal verrassend. In zijn versie is Judas Jezus' grootste vriend geworden. Het zijn nu twee jongemannen die hetzelfde willen – de bevrijding van hun volk – maar daar verschillende manieren voor gebruiken. Judas vermoordt Jezus omdat hij denkt dat dat het beste voor hem is en pleegt daarna zelfmoord.

,,Ik heb `ja' gezegd tegen de rol omdat Jezus zo menselijk is gemaakt. Ik mag al zijn twijfels laten zien, hem laten huilen. Ik speel een man tijdens de laatste dagen van zijn leven, die als enige weet dat hij over drie dagen dood zal gaan. Soms is hij inderdaad zalvend – dat vond ik het moeilijkste om te spelen – maar hij heeft ook een berg charisma.

,,De recensenten gaven me het mooiste compliment: ze schreven dat dit geen amateurspelers meer waren. Met mijn baard zie ik eruit als een foute vijftiger, ik heb twee jaar geen weekend vrijgehad, maar Jezus spelen was en is geweldig! Door de week ben ik decorateur in een meubelzaak, maar wie weet wordt toneelspelen ooit mijn vak.''

    • Rentsje de Gruyter