KPN blijft op effectenbeurs gebeten hond

Het lukte KPN vanmorgen in Amsterdam niet de trend te keren. Nadat het telecomfonds de laatste weken al zware verliezen leed, was het aandeel ook vandaag de gebeten hond.

Rond het middaguur koerste het aandeel 63 eurocent lager op 28,28 euro, een min van 2,18 procent. Daarmee was het telecombedrijf opnieuw de grootste daler op de AEX. Gisteren sloot KPN 6 procent lager, nadat beleggers negatief reageerden op de verlaagde verwachting voor de bedrijfswinst en op het plan van KPN om alleen nog dividend in aandelen uit te keren.

De AEX-index zat de hele ochtend in het rood. Met een verlies van 2,15 punten kwam de index op 683,16 punten uit.

Ook de Midkap-index stond in de min, en ook ditmaal droeg Laurus daar aan bij. Het verlies van de supermarktgroep liep de eerste handelsuren op tot bijna 1 procent. Gisteren kelderde Laurus met 10,3 procent, na teleurstellende cijfers over het eerste halfjaar. Twee bestuurders maakten gisteren hun vertrek bekend wegens de slechtsprestaties.

Philips wist het tij van gisteren wel te keren. Beleggers toonden zich kooplustig, waarop de koers van het aandeel bijna 1 procent steeg naar 53,60 euro. Het nieuws dat Philips eigenaar is geworden van zijn joint venture met Hosiden, de Japanse maker van LCD-beeldschermen, ligt hieraan ten grondslag, meent een analist.

Opvallend is de koerssprong van World Online. In drie weken tijd steeg het aandeel maar liefst 60 procent, op basis van het gerucht dat het Italiaanse Tiscali de geteisterde internetprovider zou willen overnemen. Begin augustus bereikte het aandeel nog het dieptepunt van 10 euro. Vanmorgen prijkte er 15,80 euro op het scherm, opnieuw een winst van bijna 1 procent.

Staalconcern Corus ging het voor de wind. Het aandeel klom op tot 1,15 euro, een winst van 3,6 procent. Dat gebeurde overigens wel nadat Corus gisteren een diepterecord noteerde van 1,11 euro.

UPC was de grootste stijger onder de hoofdfondsen. De kabelaar dikte bijna 4 procent aan en koerste 94 eurocent hoger op 25,55 euro.

Uitzendorganisatie Brunel maakte voorbeurs tegenvallende halfjaarcijfers bekend. Beleggers toonden hierop weinig interesse in het fonds, dat dan ook 20 eurocent terug moest naar 5,55 euro. Ook CMG liet een minnetje zien. Waar het aandeel gisteren nog 14 procent steeg, liet het vandaag een half procent liggen. Rond het middaguur bereikte de automatiseerder een stand van 20,95 euro.

De beurshandel was rustig. De financiële markten wachtten op een besluit over de rente dat de Europese Centrale Bank vanmiddag bekend zou maken.

De verwachting was dat de rente met een kwart procentpunt zou worden opgeschroefd tot 4,5 procent. De euro was roerloos, en noteerde rond 0,8950 dollar per euro – een dollarcent boven zijn diepterecord van 0,8845 dollar van afgelopen mei.