KINDERAGENDA

Torens

Hoe hoog je vroeger ook probeerde een toren van blokken te bouwen omvallen deed hij altijd. Maar op de workshop Wonen in de wolken op zo 3 sept van 14-16u in het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam ontdek je dat het met houtlijm veel beter gaat. Bouw een supertoren van hout die groter is dan jezelf! Alle torens worden tentoongesteld in het instituut zelf. Voor ouders is er vanaf 14u30 een rondleiding achter de schermen die op dezelfde tijd eindigt als de workshop.

*Workshop Wonen in de wolken voor kinderen van 6 tot 12 jaar op zondag 3 september van 14-16u in het Nederlands Architectuurinstituut, Museumpark 25, Rotterdam, kaarten à ƒ7,50 reserveren 010-4401200. De rondleiding voor ouders is van 14u30-16u en kost ƒ5 en ƒ7,50 toegang tot het museum (MJK gratis).

Zomerzondag

De zomer zit er bijna op, de scholen zijn weer begonnen, maar in Delfshaven maken ze van de laatste Zomerzondag toch nog een feestje. Circus Jopie geeft een doe-het-zelf circusworkshop waar je vanaf 12u30 op het plein bij de Piet Heynsbrug aan de Voorhaven de fijne kneepjes van circusacts kan leren. Voor het kantoor van de DAMES tovert een grimeur je in een poes, Batman of Pokémon en kan je zelf een button maken. Er is een fiets die limonade schenkt als er hard genoeg gefietst wordt en voor snoep is ook gezorgd. Kleine pony's maken ritjes op de Voorhaven en Aelbrechtskolk en Pippi Langkous komt ook op bezoek.

*Zomerzondag met allerlei kinderactiviteiten in Delftshaven op zondag 3 september van 12-17u.

Kinderhavenpark

De Wereldhavendagen in Rotterdam zijn niet alleen voor grote mensen maar voor kinderen is er op zaterdag en zondag 2 en 3 september een heel speciaal Kinderhavenpark gemaakt! Via een slagboom kom je op het kinderterrein met allerlei havens: de speelhaven, de knutselhaven, de vertelhaven, de circushaven etc. Doe mee met havenspelletjes, vlaggen schilderen, bootjes knutselen, muziek maken, circuskunsten, wedstrijden en nog veel meer. Je krijgt een boekje waarin wordt aangetekend in welke havens je bent geweest. Bij een vol boekje kun je een prijsje winnen. Ook zijn er spannende voorstellingen, kun je je eigen havenverhaal maken of luisteren naar de spannende verhalenvertellers. Je ouders zijn welkom op het terras onder de bomen.

*Kinderhavenpark bij de Parkhaven (Euromastpark) op zaterdag 2 en zondag 3 september van 12-17u.

Kinderstraatdag

De weerberichten zijn niet echt gunstig, maar misschien blijft het zondag 3 september toch droog en kan de Kinderstraattheaterdag van het Amsterdamse Ostadetheater buiten worden gehouden. Vanaf 13u tot 17u is er een uitgebreid programma met o.a. om 13u een meespeelcircus waar je met allerlei echte circusattributen kunt oefenen. Theatergroep Sirius speelt om 13u15 en 15u30 Dolfje Weerwolfje (naar het boek van Paul van Loon waarin Dolfje, een gewoon jongetje met een brilletje, bij volle maan verandert in een weerwolf). Om 14u30 levert Kees de Rotterdammer met een vrachtwagen bij een school De Kruik af en in die kruik zit een verrassing. Reinier Sijpkens maakt om 16u15 muziek op aanvraag en om 16u45 is er een meezingconcert voor peuters.

*Kinderstraattheaterdag op zondag 3 september van 13-17u in het Ostadetheater, van Ostadestraat 233d, Amsterdam. De meeste voorstellingen zijn voor kinderen vanaf 4 jaar en de toegang is gratis. Inl 020-6795096. (Bij slecht weer voorstellingen binnen).

Op school in Naarden

Wie zo'n 400 jaar geleden te laat op school kwam, moest met stoffen ezelsoren in de hoek gaan staan. En wie de tafel van 12 niet uit zijn hoofd op kon zeggen moest zijn hand ophouden en kreeg met de houten plak. In het Comeniusmuseum in Naarden is de Stadsschool van de Gouden Eeuw nagebouwd. Bezoekers kunnen za 16 sept om 12u, 13u30, 15u 16u30 en zo 17 sept om 13u, 14u30 16u in de 17de eeuwse schoolbanken een plaatsje zoeken, waar meester Roelof Egberts en zijn twee collega-toneelspelers vertellen en vooral voordoen hoe een lesuur er in die tijd uitzag. Verder lesuren op 23, 24 en 30 sept, 1, 8 en 22 okt 5 en 19 nov.

*Op school in Naarden, van 1 september t/m 19 november in het Comeniusmuseum, Kloosterweg 33, Naarden-Vesting. Toegang kind tot 12 jr en 65+ ƒ2, of ƒ4,50 groepen vanaf 10 personen ƒ3 MJK gratis. Open di-za 10-17u zo 12-17u vanaf 1 nov di-zo 13-16u. Inl 035-6943045.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH

Rotterdam.

Samenstelling:

Tonny Schoemaker