Internationaal

LONDEN

De stemming op de Londense effectenbeurs was vanmorgen licht bedrukt. Beleggers wachtten met spanning op de uitkomst van de rentevergadering van de Europese Centrale Bank (ECB). De algemene verwachting is dat de Europese rente opnieuw zal worden opgeschroefd. Ook het zwak presterende Wall Street drukte de aandelenkoersen in Londen omlaag. Een stijging van de koersen van telecomaandelen en farmaceuticals kon een verlies van de graadmeter dan ook niet voorkomen. De FTSE-index noteerde rond het middaguur 0,2 punt lager op 6.564 punten.

FRANKFURT

Op de effectenbeurs in Frankfurt blonken vanmorgen de technologiefondsen uit. Zij kregen een steuntje in de rug van de hoger gesloten Nasdaq. Softwarebedrijf SAP was een van de grote winnaars met een koersstijging van bijna 3 procent. Ook het aandeel T-Online pakte flink uit. Het aandeel dikte 3,5 procent aan. Het internetbedrijf maakte een bijna verdubbeling van de nettowinst in de eerste jaarhelft bekend. De DAX-index stond rond de middag 0,2 punt lager op 7.034 punten.

PARIJS

Ook op de Parijse effectenbeurs waren alle ogen gericht op de ECB en dus was er weinig beweging op de beurs. Bedrijfsnieuws bracht nog wel enkele koersschommelingen teweeg. Zo klom het aandeel van retailer Carrefour ruim 4 procent na de presentatie van beter dan verwachte halfjaarcijfers. Ook het aandeel van verzekeraar Aventis ging omhoog na de presentatie van de halfjaarcijfers. Dat kon echter niet voorkomen dat de Franse beursbarometer in de rode cijfers gleed. Rond het middaguur noteerde de CAC-40 28,8 punten lager op een stand van 6.570 punten.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio heeft het vanmorgen met een verlies moeten doen. De Nikkei-index leverde 0,25 procent in op een totaal van 16.861 punten. Winstnemingen zetten de beurszwaargewichten opnieuw onder druk. De beurs van Zuid-Korea ging het hardst omlaag. De beursindex zakte leverde 4,2 procent in.

NEW YORK

Op de effectenbeurs van New York kende de handel gisteren een vlak verloop. Beleggers wachtten op nieuwe cijfers over de Amerikaanse economie. De Dow-Jonesindex verloor 1 procent op een stand van 11.103 punten. De technologiebeurs Nasdaq ging een half procent omhoog naar een totaal van 4.104 punten.

De meeste hoofdfondsen op Wall Street moesten gisteren enkele tienden van procenten inleveren. Coca-Cola en General Electric moesten echter een verlies van 3,5 procent incasseren.