HIER & DAAR

Waterlinie

September is Fortenmaand. Centraal staan de verdedigingswerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, opgebouwd uit 46 forten. Achttien daarvan zijn opengesteld voor publiek en in elk fort zijn er evenementen, variërend van een dahliatentoonstelling, watersportactiviteiten en wandelingen tot een theatertentoonstelling over boeren en buitenlui. In Fort Werk aan de Korten Uitweg kan zelfs worden overnacht. De Stelling van Amsterdam die aansluit op de Waterlinie is ook deels open voor publiek.

*Fortenmaand, brochure gratis bij grote VVV's of bibl. en VVV's provincie Utrecht. Tel bestellen (portokosten) 0900-4141414 (50 cent per min)

Wereldhavenfestival

In Rotterdam concentreert het leven zich drie dagen lang op en om het havengebied. In de Europoort zijn er demonstraties van de brandweer en worden technische snufjes getest. Verrassend genoeg zijn er zijn ook natuurwandelingen in dit industriegebied. Verder zijn er tientallen wedstrijden en attracties bij de Erasmusbrug en de Boompjeskade. En demonstraties met antieke schepen in de Wijnhaven, Veerhaven en Oude Haven.

*Wereldhavenfestival Rotterdam, 1,2 en 3 sept brochure bij VVV's en Centrale Bibliotheek Inl 010-4125353 www.wereldhavenfestival.nl Dagkaart openbaar vervoer bij RET-verkooppunten

Klassieke auto's

Een Hispano Suizo Cabrio uit 1930, een Bentley Barnato uit 1926, maar ook Rensportwagens van 1937 tot 1959. In het tweede Concours d'élégance Paleis Het Loo zijn op zondag 3 september 125 exclusieve historische auto's te zien. De deelnemerslijst is onderverdeeld in 21 klassen plus een categorie ongerestaureerde classics. In Het Loo ook exposities over Pininfarina en Aston Martin.

*Concours d'élégance, zo 3/9 10-17u Entree ƒ25 Catalogus ƒ25 Inl 036-5384009 of www.concourspaleishetloo.nl

Druivenpluk

In de Haut-Beaujolais is het niet mogelijk druiven machinaal te oogsten. De druivenboeren in Frankrijk hebben een tekort aan plukkers. De oogst duurt tussen de 7 en 15 dagen. De organisatie Vendanges 2000 selecteert druivenplukkers op leeftijd, motivatie en fitheid. Verdiensten zijn ca 75 gulden per dag, incl kost en inwoning.

*Vendanges 2000, Jongkindlaan 93, Alkmaar. 072-5114365/ 06-26674855

Franse markt

Vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 september komen circa 30 marktkooplui uit Frankrijk met hun koopwaar op de Markt in Delft. Corsicaanse producten, chocoladebiscuits uit Bretange, toffee-appels, glas, olijven, calvados, diverse kazen uit Normandië, gebak, parfums, knoflook en nog veel meer.

*De Markt in Delft vr 1 sept 09-21u, za 2 sept 09-17u en zo 3 sept 12-17u. Toegang gratis.

Grassendagen

Bij kwekerij Oudolf in Hummelo worden 2 en 3 september de jaarlijkse grassendagen gehouden. Bezoekers kunnen rondwandelen in de mooie privétuin van Piet en Anja Oudolf, waar de grassen beginnen aan hun mooiste seizoen. Ook aanwezig zijn Rita van der Zalm met bijzondere bloembollen, de boekwinkel Architectura & Natura en Rob Leopold.

*Grassendagen kwekerij Oudolf 2/3 sep (en 7/8 okt), Hoekstraat 17 Hummelo

Aardewerk

In Beverwijk zijn tot eind december ongeveer 300 voorwerpen te zien die een indruk geven van de productie van de Velser aardewerkfabriek. `Velsen' heeft met zijn typische modellen en decoratiemotieven een belangrijke bijdrage geleverd aan de Nederlandse Art Deco.

*Velser aardewerk Museum Kennemerland, Westerhoutpl 1, Beverwijk. Na 17 sept tot eind december alleen zo 14-17u. Daarvoor wo, za, zo 14-17u

Molendag

In samenwerking met Staatsbosbeheer organiseert de provincie Overijssel op 2 september de Overijsselse molendag met als thema `molen en natuur'. In vier gebieden, de Kop van Overijssel, het Vechtdal, Salland en Twente zijn er vaarexcuresie, fietsarangementen en wandeltochten. Maar ook voor de automobilist zijn er diverse routes uitgezet. Ruim zestig uiteenlopende type molens zijn te bezichtigen, waaronder vijf die net over de grens liggen in Duitsland.

*Overijsselse Molendag za 2/9, folder verkrijgbaar bij VVV's in Overijssel of bestellen bij Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme 0570-680700

Fietsvierdaagse

In het Vechtdal wordt een fietsvierdaagse gehouden met elke dag een ander thema en een andere startplaats. In en om Dalfsen staan ridders middeleeuws toneel centraal op de eerste fietsdag dinsdag 5 september. De route voert langs zeven kastelen en landhuizen. Rondom Ommen zijn boerderijen opengesteld. In de Bossen bij Ommen en Hardenberg staat natuur en landschap centraal en Rondom Hardenberg en Gramsbergen wordt er aandacht besteed aan smokkelaars. Vier- en vijfsterrencampings in het Vechtdal bieden ook een speciaal arrangement.

*Fietsvierdaagse 5 t/m 8/9 Kosten ƒ25 of ƒ10 per dag Kaarten VVV's Dalfsen, Ommen, Hardenberg