Een aanjager in de disco

Een vrijdagavond in de Amsterdamse discotheek Sinners. Het is rond één uur en de sfeer is nogal mat. Een handjevol niet al te uitbundig geklede meisjes beweegt een beetje op de dansvloer, terwijl enkele jongens langs de kant staan te kijken. Rondom de bar is het erg druk.

Het publiek veert wat op wanneer dj Roog zich over de draaitafels ontfermt. Het tempo gaat omhoog en de muziek gaat in de richting van garage, discoachtige house. Bekende en minder bekende platen wisselt de dj met elkaar af of mixt hij door elkaar. Achter Roog in het dj-hok staat een tenger meisje met kort zwart haar, een zwarte mini-jurk en een opvallend sieraad om haar nek. Als zij haar microfoon pakt, stroomt de dansvloer vol en komt de avond tot leven.

,,Welcome Sinners!'' roept ze vol energie. En om het publiek tot meer actie aan te sporen: ,,I want to see your hands, I wanna see you moooove!'' Vervolgens begint ze mee te zingen met een instrumentale plaat die Roog heeft opgezet. Al zingend blijft ze contact zoeken met het publiek. Roog wordt voorgesteld, aan de vrouwelijke gasten wordt gevraagd wat van zich te laten horen. Ze reageren enthousiast. De mannen krijgen hetzelfde verzoek. ,,There are no men in the house'', klinkt de conclusie door de luidsprekers.

Rose heet de zangeres in discotheek Sinners die hier als MC is ingehuurd. MC staat voor Master of Ceremony, ofwel ceremoniemeester. MC's zijn belangrijk voor de sfeer van een avond. Ze rappen meestal of zingen, terwijl ze met een microfoon rondlopen of op het podium staan. Ze improviseren voortdurend, waarbij de gebeurtenissen in de discotheek niet zelden de inspiratiebron vormen. Ze begroeten de gasten als een traditionele ceremoniemeester – soms persoonlijk, soms en masse, zoals Rose in de Sinners. Wanneer het publiek dreigt in te slapen, zweept een MC het weer op.

MC's kwamen al voor in de hiphop-scene van de jaren tachtig van de vorige eeuw. Ook in de tijd van acid – de voorloper van house – waren ze actief. De `ceremonie' was in deze gevallen echter het opnemen van een plaat en niet een avond in een discotheek.

In disco's en op housefeesten is de MC een betrekkelijk nieuw verschijnsel. Zo is de vierentwintigjarige Rose, die er als een van de eersten mee begon, pas drie jaar in het uitgaanscircuit te zien. In Nederland trad ze voor het eerst op tijdens Soap, een van de hippere feesten van Amsterdam. In Londen was het verschijnsel toen al langer bekend. Rose: ,,In het begin hadden mensen echt nog zoiets van `wat krijst zij nou met die platen mee'.''

Inmiddels kan ze van haar discotheekwerk leven. Ze was te zien in Italië, Japan, in het Amsterdamse Paradiso en tijdens Sensation, het megahousefeest in de Amsterdam Arena. Onlangs werd ze samen met Roog genomineerd voor een Heineken Crossover Award. De MC is dan ook underground af. Je komt MC's met namen als Spider, Dart en Nova overal tegen: in het jonge-mensen-met-geld-bolwerk Vak Zuid in Amsterdam, op ultrahippe feesten als Speedfreax en bijvoorbeeld in de homodisco BPM.

Dat MC's nu zo hot zijn, heeft alles te maken met de continue drang tot vernieuwing in het nachtleven. Maar met name met de nieuwe stroming in de muziek, zo meent ook Rose. ,,Voorheen was vooral techno populair, van die duistere, heftige instrumentale muziek. Daar kon je bij god geen tekst op verzinnen. Nu is de discosound weer heel erg in en zijn vocalen terug. Die muziek leent zich er veel beter voor.''

Rose zelf is overigens alweer bezig met wat nieuws. Ze neemt een eigen album op. In de toekomst wil ze de poppodia af met dj's en muzikanten. Maar: ,,Ook als zangeres zal ik contact blijven zoeken met het publiek.''

Discotheek Sinners in Heaven

Wagenstraat 3-7

za 23-05 uur

Tel 020-620137

Inl www.sinners.nl

    • Lukas Keijser