De Boer van Barcelona naar Rangers

Ronald de Boer gaat voor Glasgow Rangers voetballen. De 30-jarige middenvelder van Barcelona kwam met de Schotse club van trainer Dick Advocaat een vierjarig contract overeen. De Rangers betalen aan Barcelona een afkoopsom van circa 15 miljoen gulden.

Met toestemming van bondscoach Louis van Gaal vloog De Boer gistermorgen naar Glasgow om samen met schoonvader Rob Cohen en zaakwaarnemer en advocaat Harro Knijff de onderhandelingen te voeren. Eerder polste Manchester United de 61-voudig international voor een overgang. Maar de Engelse interesse ketste dinsdag af op de vraagprijs van Barcelona.

De Boer werd gistermiddag in Glasgow medisch gekeurd. In de avonduren vloog hij met een privé-jet terug naar Nederland, waar hij zich weer bij de selectie van het Nederlands elftal in Hoenderloo voegde.

Hoewel de transfer rond is, zijn er nog problemen tussen De Boer en Barcelona. De Catalaanse club wil zijn salaris van juli en augustus niet betalen. Advocaat Knijff is daarover in conclaaf met de clubleiding. De Boer: ,,Barcelona doet altijd moeilijk met dit soort dingen. Maar ik heb recht op dat geld, want ik heb gewoon gewerkt. Ik heb bovendien niet het gevoel dat men nog vertrouwen in mij heeft. Zij laten mij toch gaan?''

De Boer werd zes weken geleden al gepolst door Advocaat. In die periode had hij nog wel een positief gevoel over zijn toekomst bij Barcelona. ,,Daarom hield ik de boot af. Ik ging hartstikke goed, totdat ik niet meer aan spelen toekwam. De nieuwe trainer, Ferrer, had kennelijk niet veel vertrouwen in mij. Vorige week in de wedstrijd tegen PSV liet hij mij driekwartier warm lopen, zonder dat ik erin kwam. Toen voelde ik me gepiepeld.''

Een onderhoud met Ferrer maakte De Boer niet veel wijzer. Wel werd hem duidelijk dat hij de zestiende, zeventiende man in de selectie was. ,,En daar had ik geen zin. Barcelona blijft een van de mooiste clubs, maar mijn laatste jaren als voetballer moeten heel mooie jaren worden.''

In januari 1999 verkocht Ajax Frank en Ronald de Boer voor 40 miljoen gulden aan Barcelona, na een periode vol meningsverschillen en zelfs een arbitragezaak. De broers wilden destijds per se weg, maar Ajax weigerde lange tijd mee te werken aan de overgang. Ten tijde van die transfer was het onduidelijk of Barcelona echt blij was met de komst van Ronald.

De Catalaanse club was toen vooral geïnteresseerd in Frank, maar Ajax wilde alleen zaken doen als beide spelers zouden vertrekken naar Spanje. Onder trainer Louis van Gaal kon middenvelder Ronald geregeld op speelminuten rekenen, maar de komst van de nieuwe trainer Llorenc Serra Ferrer bracht daarin verandering.

De coach die hem op 24 maart 1993 tegen San Marino liet debuteren in het Nederlands elftal, heeft hem nu bevrijd bij Barcelona. Ronald de Boer kon naar eigen zeggen naar Manchester United en Glasgow Rangers. De belangrijkste reden te kiezen voor de Schotse landskampioen is Dick Advocaat. ,,Ik krijg nu weer een coach die vertrouwen in mij heeft.''