`Colombia wordt geen Vietnam'

Met een directe verwijzing naar Vietnam heeft president Clinton gisteren in Colombia de omvangrijke militaire steun verdedigd die Amerika gaat geven aan een offensief tegen guerrillastrijders in Zuid-Colombia.

,,Er zal geen Amerikaanse betrokkenheid zijn in een shooting war, want zij willen dat niet en wij willen dat niet'', zei Clinton tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Colombiaanse president, Andrés Pastrana, in de kuststad Cartagena. ,,Dit is geen Vietnam. En dit is ook geen yankee-imperialisme.''

Clinton was gisteren één dag in Colombia om een militair hulpprogramma te presenteren van 1,3 miljard dollar, het grootste dat ooit naar een Zuid-Amerikaans land is gegaan. Het programma omvat onder andere 80 gevechtshelikopters en honderden militaire adviseurs die Colombiaanse regeringstroepen gaan opleiden voor de strijd tegen het 12.000 man sterke linkse guerrillaleger FARC.

Clinton onderstreepte dat de Amerikaanse steun geen militair doel dient, maar bedoeld is om het Colombiaanse leger te helpen bij de vernietiging van 50.000 hectare drugsplantages die het FARC beschermt. Critici denken dat de Amerikaanse bemoeienis zal leiden tot escalatie van de ruim dertigjarige burgeroorlog in Colombia. De steun roept herinneringen op aan Vietnam, waar de Amerikaanse bemoeienis begon met het sturen van militaire adviseurs.

De Noord-Colombiaanse toeristenstad Cartagena was voor het bezoek van Clinton afgegrendeld door 5.000 militairen. De Colombiaanse politie maakte een lading spingstof onschadelijk in een huis op 300 meter van de plaats waar Clinton enige uren later een ontmoeting had met Colombiaanse burgers. In Bogota werd voor de Amerikaanse ambassade door 5.000 jongeren gedemonstreerd met de leuze ,,Yankee go home''.

President Pastrana noemde Clinton ,,een vriend om op te rekenen''. De Amerikaanse steun betekent volgens Pastrana ,,dat wij niet meer geïsoleerd staan in onze strijd tegen drugs''. Hij presenteerde het offensief uitdrukkelijk als ,,een Colombiaans initiatief voor de Colombianen''. Clinton riep de buurlanden van Colombia – Ecuador, Peru, Brazilië en Venezuela – op het Colombiaanse offensief te steunen. Deze landen vrezen de komst van tienduizenden vluchtelingen, die de drugshandel en guerrillapraktijken uit Colombia meenemen. Vandaag bespreken de ongeruste buren in Brazilië hun zorgen met andere Zuid-Amerikaanse staatshoofden. Clinton probeerde de angst voor destabilisatie van de regio weg te nemen door te herhalen dat het hulppakket ook voorziet in financiële steun aan de buurlanden zodra er druk ontstaat aan de grenzen.