Bladen

Fancy

Fancy viert zijn vijfde verjaardag en daarom is het blad goedkoop. Lezers maken kans op cadeaus via de `fun fun fun foon'. Vijf winnaressen van de Fancy-modellenwedstrijd vertellen over hun leven als model. Leuk werk, maar minder glitter en glamour dan de buitenwereld denkt. De mode het komend najaar is folkloristisch en kleurig. De ontwerpers hebben kledingstijlen uit de hele wereld op één hoop gegooid en nieuwe combinaties uitgedacht. In het dossier `Vrijen en jij' beantwoordt psychologe Mariëlle vragen van lezers. Vrijangst, ongesteldheid, `zwanger van een vakantieliefde' alles wat meiden bezighoudt. In `Boys Talk' ten slotte vertellen Paul, Remon en Tymon wat zij voelden toen `zij' het uitmaakte.

*Fancy jubileumprijs ƒ2,99.

Résidence

Het blauwe, houten huis op de voorpagina heeft zo'n mooie uitstraling dat de Résidence snel was aangeschaft. Het huis is een 65 jaar oude Deense storstue, een houten vakantiewoning die bestaat uit een grote ruimte, met slaapkamers onder de zoldering. Binnen brandt een grote open haard en het uitzicht op het Kattegat is mooi en rustgevend. Er staan meer mooie woningen en interieurs in Résidence, onder meer op de Seychellen en in Mallorca. In Frankrijk wordt een Italiaanse tuin in ere hersteld en lottowinnaars op zoek naar hun droomhuis kunnen achterin terecht bij het aanbod van toplocaties. Maar ook minder draagkrachtigen kunnen rustig wegdromen bij het grote aanbod.

*Résidence ƒ12,95, inclusief A la Carte.

Elle Mode

Gekmakend zijn de minivraaggesprekjes in Elle mode. Zoals `question.answer' Ronald Fernhout `Eigen stijl' René Knip en vragen als `Wat doe je over tien jaar' en `Welk boek lees je nu' aan het Soedanese fotomodel Alek Wek. Wek toont mode van Yves Saint Laurent en Armani tegen een New-Yorks decor. Volgens Elle wordt de najaarsmode streng en klassiek. Maar ook vrouwelijk en sophisticated. Het roze, dat nauwelijks kans heeft gekregen door te breken, moet volgens Elle weer terug de kast in. Verder is leer weer terug, en is de snit scherper dan ooit: powerdressing voor vrouwen, aldus Elle. In de medische rubriek worden twaalf fabeltjes over hoofdpijn ontzenuwd. Spanningshoofdpijn wordt niet veroorzaakt door spanning. Tot slot reist alleenreiziger Ilonka Leenheer op verzoek van Elle mee op een groepsreis in Egypte. Over gezelligheid en irritaties.

*Elle Mode, ƒ8,95.

Buiten

Aan de overkant van de Noordzee houden landheren en `buitenlui' er een eigen manier van leven op na. Een mooie Range Rover, een stal met een paar paarden en in het weekeinde genieten in de countryside. Het platteland is in Nederland pas ontdekt in de jaren '90. Door de toenemende verstedelijking hunkeren veel mensen naar een woning in een rustige omgeving, het liefst met een stuk grond erbij. Tijdschriften als Seasons en Landleven, met verhalen over country fairs en informatie over het houden van mini-schaapjes, spelen in op die trend. Het maandblad Buiten, het tuttige zusje van Landleven, brengt deze maand een artikel over de Shire (het grootste) en de Falabella (het kleinste paardenras). Verder de najaarsmode voor buitenmensen. Stoere waxjassen met bijbehorende lederen hoeden en waterdichte poncho's. Tot slot kunnen de lezers zelf kaas maken dankzij de aanwijzingen van Gerrit van de Kamp en lezen dat bramen lekker en gezond zijn.

*Buiten ƒ7,95.

Blvd

Ook Blvd gaat vooral over mode, modellen, kleding en consumptie-artikelen. Vergeleken met andere bladen valt de speelsheid van de foto's op. Het fraaist vormgegeven is de reclame voor Rosé Petillant, maar dat beeld is dan ook van fotograaf Erwin Olaf. Als je ziet hoe hij een jonge, niet onaantrekkelijke dame aankleedt met twee flessen fel bruisend vocht, een religieus en fonkelend sieraad als riem en een soort van boezem corset als enig kledingstuk, dan zou je hem graag aan het werk willen zien met gerenommeerde herenkledingmerken. Het blad zegt een modenummer te presenteren dat `vrouwelijk & verleidelijk' is. Wat dat laatste aspect betreft; dat klopt.

*Blvd ƒ6,95.

Man

Man moet je pakken wanneer je wilt weten wat in de mode is. Wil je dat niet, laat dit blad dan links liggen. In het septembernummer is een jongeman te zien die reclame maakt voor een gerenommeerd herenkledingmerk. Hij zit, strak in het pak met lichtpaarse das aan tafel achter een microfoon. Hier zit een persvoorlichter van een multinational of de pr-man van een politiek kanon, zo is de suggestie. Wat we zien is echter iemand met zulke uitdrukkingsloze ogen, dat je denkt `hij kan de moeite van het aanhoren niet waard zijn'. `Plat en inhoudsloos' klinken de meeste plaatjes en praatjes in dit blad. Zeker het editorial van de scheidend hoofdredacteur. Gevraagd naar wat hij aan zijn uiterlijk zou willen veranderen, zegt hij: ,,Benen plus tien, penis plus vijf''. Wij zouden zeggen, gezien de inhoud van dit blad: hoeft niet, u bent al groot genoeg.

*Man ƒ12,50