BENOIT DELBECQ 5

Hoe vang je een droom in klanken? Het antwoord op deze vraag is te vinden op het album Pursuit van Benoît Delbecqs meest recente kwintet. Pianist Delbecq plaatst stukken rubber en twijgjes tussen de snaren van zijn instrument waardoor de toetsen zowel zacht en gedempt klinken als bot en rafelig. Drummer Steve Arguëlles bewerkt zijn trommels en bekkens vanuit de losse, improviserende pols, maar voegt daar versnelde, vertraagde en vervormde samples aan toe. De baslijnen die Jean-Jacques Avenel produceert lijken op een bol wol die steeds verder in de knoop raakt, maar waar toch nooit een einde aan komt. Klarinettist François Houle en rietblazer Michael Moore tenslotte toveren vederlichte melancholie en loodzware vrolijkheid tevoorschijn. Dit zou een optelsom van trucs en pretenties zijn ware het niet dat deze groep bestaat uit vijf bijzonder virtuoze muzikanten die goed op elkaar aansluiten. Dat geeft de muziek van Pursuit een bijna hypnotische kwaliteit. Ondanks de vaak weinig simpele arrangementen maakt de muziek licht in het hoofd. Het geluid wordt af en toe geheel of gedeeltelijk zachter of doffer waardoor het lijkt alsof er meerdere lagen op elkaar zijn geplakt. Alsof er achter het matglas een andere wereld zit waaruit soms een glimp ontsnapt.

Benoît Delbecq 5: Pursuit (Songlines, SGL 1529-20) Distr.

Music & Words.

    • Edo Dijksterhuis