Belgische bridgers verslaan favoriet

De Belgische mannenbridgeploeg heeft gisteren op de Bridge Olympiade in Maastricht voor een verrassing gezorgd door Brazilië te verslaan, een van de favorieten voor de titel. De Europese middenmoter bezet nu de tweede plaats in zijn groep.

Een ruime overwinning op Brazilië, favoriet voor een medaille, was daar debet aan. Weliswaar had de Braziliaan Gabriel Chagas, een van de beste spelers ter wereld, een off-day. Eerst `vond' hij volkomen onnodig de maakstart tegen een te hoge kwetsbare Belgische manche. En een paar spellen ging de Braziliaan door slordig afspel als enige in de zaal down in een kwetsbaar klein slem.

De Nederlandse mannen en de nationale vrouwenploeg bezetten de derde plaats in hun groep en dat is ruim voldoende voor de cut van zaterdag. Dan wordt bekend welke landen zich hebben geplaatst voor de achtste finales die een dag later worden gespeeld. Bij de mannen (open team) hebben de gelederen zich gesloten en draaien Huub Bertens en Bart Nab na afwezigheid van een dagweer gewoon mee. Het team functioneert behoorlijk en dat vertaalde zich gisteren in uitstekende scores van 24, 25 en 21.

Voor de Nederlandse vrouwen is de eerste week nauwelijks van belang. Een plaats bij de eerste acht, nodig om naar de tweede ronde door te gaan, moet gemakkelijk haalbaar zijn. Alleen Bep Vriend maakt zich nog zorgen. ,,Ik wil toch wel graag eerste worden, want dan mag ik mijn tegenstander voor zondag uitkiezen.'' Op zich juist, maar wie wil nu de regerend wereldkampioen als tegenstander kiezen, ook als die in de voorronden niet hoog eindigt? Het team had ondertussen een aardige vingeroefening tegen mede-favoriet Duitsland. Het onderlinge treffen eindigde in een kleine zege voor Nederland, waarbij het goede spel van Anneke Simons opviel. Zij bood uit de losse pols een prachtig slem, waar de Duitse vrouwen op de andere tafel in de manche bleven steken.

In het vrouwentoernooi is de positie van Noorwegen sensationeel. De Scandinavische vrouwen staan tot ieders verbazing bovenaan in hun groep. Tot voor kort kende Noorwegen niet eens een aparte vrouwencompetitie. De nationale bridgeorganisatie heeft decennia lang het standpunt gehuldigd dat bridge typisch een sport is waarin vrouwen en mannen zich gemengd moeten meten. Sinds een jaar hebben de Noren die filosofie losgelaten en kan de rest van de wereld kennisnemen van de kracht van het Noorse vrouwenbridge.

    • Jan van Cleeff