Australië dambord van tijdzones

In Australië is het nog winter. Maar met het oog op de Olympische Spelen is twee maanden eerder de zomertijd ingevoerd. Meer zomertijd betekent langer dag. Bovendien is de verschuiving in het voordeel van de reportages van de Amerikaanse televisie.

In Australië zijn olympische tijden aangebroken, maar dat nemen ze daar nu wel heel erg letterlijk. In enkele gebieden is afgelopen zondag vanwege de naderende Olympische Spelen de klok een uur naar voren gezet. Net als bij ons is dat een soort zomertijd, alleen is het daar nog winter! Eigenlijk moet pas over twee maanden de klok worden verschoven.

Een woordvoerder van het Internationaal Olympisch Comité zegt desgevraagd dat deze wijziging over het gehele land is ingevoerd, maar dat geldt alleen voor New South Wales en enkele andere staten. Dr. Lynn Embrey van de Edith Cowan University in het West-Australische Joondalup bijvoorbeeld geeft aan dat niet het gehele land zich geroepen voelde om mee te doen en dat sommige gebieden zelfs het moment juist achtten om tegendraads te worden: ,,West-Australië hamert nu op zijn rechten door de tijdswijziging niet door te voeren.''

Ook de officiële internet-site van de Australische overheid spreekt de lezing van het IOC tegen. Vele pagina's worden uitgetrokken om iedereen duidelijk te maken hoe laat het is in welk gebied op welke dag. In de komende maanden moeten de inwoners en bezoekers van dat land er maar aan wennen dat er zowel verticale als horizontale tijdszones zijn, omdat dus niet alle deelgebieden de behoefte voelen zich aan te sluiten bij de wijzigingen.

Australië is nu een dambord van tijdzones geworden, waar ook Albert Einstein liever niet zou komen. Want alhoewel tijdzones altijd al hebben bestaan in het enorme land, is het door deze olympische zomertijd wel bijzonder ingewikkeld geworden.

Hoe had de zomertijd er eigenlijk uit moeten zien volgens de officiële regels die zijn aangegeven door de overheid? ,,Zomertijd begint op de laatste zondag in oktober en eindigt op de laatste zondag van maart'', luidt de tekst op een overheidssite. Dit jaar wordt echter een eenmalige uitzondering gemaakt voor zowel de Olympische als Paralympische Spelen: ,,Ter bevordering van het aantal uren daglicht'', meldt dezelfde site, ,,zal de zomertijd nu de laatste zondag van augustus ingaan. Dit eindigt op het normale tijdstip van 25 maart 2001.''

De olympische tijd loopt eenmalig twee maanden vooruit op de gebruikelijke situatie, maar ook hier geeft het IOC verkeerde informatie. Dezelfde woordvoerder verklaart dat de Australische zomertijd over twee weken zou ingaan. ,,Om te voorkomen dat tijdens de Spelen de klok moet worden verplaatst, is het nu al vast gedaan. Dan kunnen er geen fouten en problemen ontstaan.''

Dat over twee weken de Olympische Spelen nog niet eens zijn begonnen, moeten we maar even helemaal vergeten. Het IOC is nog wel zo eerlijk om toe te geven dat op 25 maart 2001 een einde zal komen aan deze olympische tijd.

Eén reden voor de vervroegde zomertijd is dus het verlengen van het aantal uren in daglicht, waarin de activiteiten kunnen plaatsvinden. Maar zou dat alles zijn? Het argument van het IOC dat de tijd zou verschuiven tijdens de Spelen klopt niet. Dat betekent geen verspringende uren tijdens een race, waardoor de winnende tijd op de honderd meter sprint eerder doet denken aan de tijd die wordt gelopen op een halve marathon.

Zou het iets te maken hebben met de grote afstand tussen Australië en de Verenigde Staten, waar veel televisiekijkers op een christelijke tijd getuige willen zijn van de gouden oogst van hun landgenoten? Dat is te ver gezocht, want met één uurtje meer of minder is het verschil tussen de twee continenten nog steeds erg groot.

Het zou wel kunnen zijn dat finales van belangrijke onderdelen nu iets beter uitkomen in de Amerikaanse tijd en dat daardoor meer kijkers en adverteerders kunnen worden getrokken. Stel dat dat waar zou zijn: dan zijn we met deze Olympische Spelen het tijdperk ingegaan van het televisie-kolonialisme met Australië als eerste prooi.

De cynische reacties in Australië zijn natuurlijk niet van de lucht: ,,Zeven maanden zomer? Nu alleen nog maar die wolken weg en daarvoor de zon.'' Of Dave Studham van de bibliotheek van de Melbourne Cricket Club: ,,Summer time has arrived - with one week of Winter still to go!!!!!!''

    • Jurryt van de Vooren