Witschge na drie jaar terug bij Nederlands elftal

Bondscoach Louis van Gaal heeft gisteravond Richard Witschge van Ajax opgeroepen om de selectie van het Nederlands elftal voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Ierland te completeren. De middenvelder neemt de plaats in van de geblesseerde PSV'er Mark van Bommel. De 30-jarige Witschge (dertig interlands) maakte drie jaar geleden voor het laatst deel uit van de selectie. Tijdens het bewind van Guus Hiddink bedankte hij voor Oranje.

Eerder had Van Gaal al Anthony Lurling en Jeffrey Talan van Heerenveen bij de selectie gehaald. Lurling is een debutant, Talan speelde al eerder vijf interlands. Het Nederlands elftal wordt in de aanloop naar de wedstrijd tegen Ierland, zaterdag in de Amsterdam Arena, gekweld door afzeggingen. Na Zenden en Overmars moesten gisteren door blessures ook Stam (scheurtje hamstring) en Van Bommel (hoofd) afhaken. Davids, Bogarde, Numan, Makaay en Van Nistelrooy zijn al langer uitgeschakeld.

,,Ik vind het heel vervelend'', zei Van Gaal over de vele afzeggingen. ,,Maar het scheelt nog dat het aan het begin van de voorbereiding is gebeurd, nu kan ik nog opvangen. Deze groep zal het ook moeten doen. Het is belangrijk dat we de eerste kwalificatiewedstrijd winnen.''

Nieuweling Lurling meldde zich gisteren iets te laat in het trainingskamp in Hoenderloo omdat hij met zijn vriendin in de Apenheul in Apeldoorn verbleef. Zijn telefoon had hij thuis laten liggen, maar zijn moeder liet hem in het park oproepen. ,,Zo heb je een aap op de schouder en zo sta je op het trainingsveld naast de bondscoach van Oranje'', zei de aanvaller.

Bij de tegenstander van zaterdag, Ierland, zijn de spelers Phil Babb en Mark Kennedy uit de selectie gezet. Bondscoach Mick McCarthy nam dat besluit nadat de tijdens een nachtelijk uitstapje in Dublin werden gearresteerd. Ze hadden op een motorkap van een auto van een politieagente staan dansen. Babb (Sporting Lissabon) en Kennedy (Manchester City) worden beschuldigd van openbare dronkenschap, verstoring van de openbare orde en het schade toebrengen aan andermans eigendom. Na het betalen van een borg van ongeveer 3.500 gulden werden ze vrijgelaten.