Winstval bij Laurus, twee bestuurders weg

Twee bestuursleden van supermarktconcern Laurus zijn opgestapt wegens de ,,dramatische'' resultaten over de eerste helft van dit jaar. De nettowinst daalde met 9 procent tot 44 miljoen euro. Bestuurders W. Kranenburg (financiën) en Jan van Rooten (Spanje) ,,nemen hun verantwoordelijkheid'' voor de daling van de nettowinst.

Dit heeft de nieuwe bestuursvoorzitter O. van der Straaten vanochtend bekendgemaakt bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Van der Straaten, afkomstig van Unilever, wijt de winstdaling vooral aan het feit dat Laurus ,,zijn schaal niet heeft weten te gebruiken om winst te maken''. Laurus is eigenaar van Konmar, Super de Boer, Edah, Basismarkt, Groenwoudt/Nieuwe Weme, Spar Convenience en Lekker & Laag.

Het bedrijf is volgens Van der Straaten het ,,zicht op de consument kwijt geraakt'' doordat het de afgelopen twee jaar te veel bezig is geweest met de ,,slecht gelukte'' samenvoeging van De Boer Unigro en Vendex Foodgroup. Hij verwacht niet dat de resultaten in het lopende halfjaar verbeteren. De koers van Laurus noteerde rond het middaguur 11,30 euro, 7 procent minder dan gisteren.

Van der Straaten ontkende dat het de bedoeling is Laurus te verkopen aan een buitenlandse supermarktketen.

De winst van 44 miljoen euro is nog geflatteerd. Zonder de 10 miljoen euro boekwinst op de verkoop van Antoine Petit (coffiecorners en cadeaushops) zou de winst ruim 30 procent lager zijn uitgevallen dan in de eerste helft van 1999.

Tenopzichte van de eerste helft van vorig jaar groeide de omzet van de supermarkten in Nederland in het voorbije halfjaar met gemiddeld 4 procent. De autonome groei van Laurus bleef daarbij met 1,4 procent ver achter. Door de overname van 101 winkels van Groenwoudt/Nieuwe Weme steeg de feitelijke omzet met 15 procent tot 3,2 miljard euro.

De prijzenoorlog tussen supermarkten trof met name `discounter' Basismarkt, waarvan de omzet 5,7 procent daalde. Het prijsverschil met `gewone' supermarkten is kleiner geworden, waardoor Basismarkt zich moeilijk heeft kunnen onderscheiden, aldus Laurus. De omzet van de Spar-buurtwinkels nam met 13 procent af tot 236 miljoen euro, met name omdat een aantal winkels is gesloten of verkocht.

Van der Straaten kondigde aan dat hij het aantal supermarktformules, nu acht, ,,in hoog tempo drastisch zal reduceren''. Welke hij schrapt wil hij pas eind dit jaar zeggen. ,,De strategie die twee jaar geleden is aangekondigd om twee formules over te houden – een discounter en een full-service formule – was een goede intentie maar ze is niet uitgevoerd.''

In Spanje heeft de overgenomen keten El Arbol geen winst gemaakt, wat Van der Straaten ,,dramatisch'' vindt. Door aankoop van zeventien grote nieuwe vestigingen is Laurus' omzet in Spanje gestegen met 1,5 procent. Per vierkante meter winkeloppervlak lag de omzet echter 2 procent lager dan een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat daalde met 7 miljoen euro tot break-even, wat Van Rooten als verantwoordelijke man voor Spanje deed besluiten op te stappen. José I. Perez Escribano volgt hem op.

Om de Nederlandse consument beter te begrijpen heeft Van der Straaten een grootscheeps onderzoek in gang gezet. Verder wil hij het bedrijf ,,simplificeren'' omdat de vijftien belangrijkste leveranciers (zoals Unilever) zeggen het te ingewikkeld te vinden.