VERSER DAN VERS

Gat in de markt ontdekt. Dat gat is bij Singapore, vlakbij het vliegveld. In het Seafood International Market restaurant kun je zo verschrikkelijk vers eten. Verser bestaat niet. De naam van het restaurant verraadt al een beetje wat de gang van zaken is. Je gaat naar binnen, doe in je boodschappenmand wat je het liefst zou willen eten: de soort vis en/of vlees, groenten en kruiden. In aquaria zwemmen krabben en garnalen die je bevallen. Je wijst aan wat je op de bord wilt zien. Wat je hebt gekocht lever je in bij de keuken en je vertelt aan de kok hoe je het klaargemaakt wil hebben. Op z'n Vietnamees, Thais of Cantonees. Indien gewenst worden levende garnalen, nog zwemmend in een plastic zakje, aan tafel bereid. Het restaurant is te vinden in het UDMC Seafood Center, 902 East Coast Highway. De prijs van een menu inclusief nagerecht is circa 70 gulden. Maar kreeft eten is duurder. Je kunt binnen eten met de airconditioning aan of `buiten' in een veranda-achtige kamer.

Een recept voor een Thaise salade. Het limoensap in de ingrediëntenlijst kan vervangen worden door citroensap. Het vinden van een fles nampla is niet zo moeilijk. Winkels die tropische producten verkopen hebben deze dunne saus in voorraad.

Bereiding: Trek de draden van de stengels bleekselderij. Snijd de stengels in dunne reepjes. Snijd het pepertje in de lengte open en verwijder de pitjes. Wie van pittig eten houdt snijd het hele pepertje, ongeopereerd, in dunne plakjes.

Snijd de gepelde ui in ringen. Bak de helft van de ringen in olie lichtbruin. Schep deze ringen in een kom. Bak nu de in reepjes gesneden biefstuk heel kort in de olie. Bestrooi het vlees met zout. Doe de selderijstukje in een grote kom, voeg het vlees, de rauwe ui, het limoensap en de nampla toe. Schep alles door elkaar. Garneer de salade met de gebakken uiringen en de rode peper.

    • Anne Scheepmaker