`Vergeet de naam van Gaddafi niet'

De Libische leider Moammar Gaddafi noch zijn zoon Seif al-Islam was gisteren in persoon aanwezig bij de ontvangst in de Bab-el-Azizia kazerne in Tripoli van zes Westerse gijzelaars die net waren vrijgelaten na maanden gevangenschap in handen van Filippijnse moslim-separatisten. Zijn vader was in de stad Sirte, om een regionale conferentie voor te bereiden, zei Seif later op een persconferentie. Maar beiden waren alomtegenwoordig op affiches en spandoeken en in de toespraken die Libische functionarissen afstaken tijdens de begroetingsplechtigheid.

,,Vergeet de naam niet van de man die u redde uit de vernedering van gevangenschap: die naam is Moammar Gaddafi'', zei een woordvoerder van Seif al-Islams liefdadigheidsstichting die officieel de onderhandelingen heeft gevoerd die tot de vrijlating van de zes gijzelaars hebben geleid. ,,Wat u uit uw lijden in de bush van (het eiland) Jolo heeft verlost, is de naam van de wereldleider Moammar Gaddafi.'' Naar verluidt betaalt Libië 25 miljoen dollar voor alle gijzelaars, van wie er zeven, inclusief een zojuist ontvoerde Amerikaan, nog vastzitten. Of Libië ook zijn best gaat doen voor de Amerikaan, is overigens nog de vraag, aldus Seif.

De Duitse ex-gijzelaar Werner Wallert sprak namens de vrijgelaten gijzelaars zijn dank uit voor de ,,inspanningen en edelmoedigheid van de Gaddafi-stichting (..) als ook kolonel Gaddafi en de Libische regering''. De Franse minister van Samenwerking Charles Josselin, een van de ministers die door de Libiërs waren opgetrommeld, sprak eveneens een dankwoord tot ,,met name de Gids en de liefdadigheidsassociatie van zijn zoon''.

De Europese diplomaten en ministers onder de aanwezigen wisselden vragende blikken uit toen ze aan het eind van de plechtigheid vriendelijk maar dringend werden uitgenodigd om een bezoek te brengen aan het gedenkteken aan de Libische `strijd tegen het Amerikaanse imperialisme' op het kazerneterrein. Het betreft de vroegere woning van Gaddafi, die in april 1986 werd getroffen tijdens een Amerikaans vergeldingsbombardement. In het gebouw, dat zorgvuldig in zijn verwoeste staat is geconserveerd, worden foto's tentoongesteld van de slachtoffers van de aanval, onder wie een geadopteerd dochtertje van Gaddafi. Het bezoek van de Franse, Duitse, Libanese en Zuid-Afrikaanse ministers zou slecht kunnen vallen in de Verenigde Staten. Maar de Franse minister haalde de schouders op. ,,Niemand kan denken dat dit simpele feit van invloed kan zijn op de conceptie die wij hebben van onze betrekkingen met Amerika'', zei hij.