Rabo volledig eigenaar Robeco

Rabobank Nederland krijgt alle aandelen van Robeco in handen. De bank, al voor 50 procent eigenaar van de Rotterdamse vermogensbeheerder, neemt de resterende aandelen over voor 585 miljoen gulden.

Rabobank Nederland kreeg in februari 1997 de helft van Robeco in handen, met een optie om tussen 2001 en 2003 het resterende aandelenpakket over te nemen voor een vastgesteld bedrag. Rabobank heeft nu de eerste gelegenheid aangegrepen om de vermogensbeheerder volledig in te lijven. De resterende aandelen worden op 25 februari volgend jaar gekocht van Robeco Finance BV, eigendom van veertien beleggingsfondsen van Robeco. De overnamesom zorgt voor een toename van de intrinsieke waarde van deze fondsen.

Met de volledige overname van Robeco wil Rabobank Nederland zich voegen bij de grote Europese vermogensbeheerders. ,,Rabobank streeft in Europa naar samenwerking en allianties in het coöperatieve bankwezen'', legt een woordvoerder van de bank uit. Eerder ging Rabobank al een samenwerkingsverband aan met de Duitse DG Bank en Credito Cooperativo uit Italië. ,,Dat streven wil Rabobank ook vormgeven in de gespecialiseerde dochterondernemingen. Ik sluit niet uit dat de positie van Robeco ook op een andere manier zal worden versterkt. Daarbij moet je niet zozeer denken aan de verkoop van belangen, maar aan samenwerking.''

Robeco zelf kan profiteren van een bredere klantenkring en de kennis van de Rabobank. ,,Dankzij de overnamestap beschikt Robeco over de kritische massa om in Europa een leidende positie te verwerven'', aldus een woordvoerder.

Ook kan de Rotterdamse Groep de financiële spankracht van de bank goed gebruiken voor de gewenste uitbreiding van activiteiten. Robeco Groep wil flink groeien om beter te kunnen concurreren op de internationale markt. De beleggingsinstelling liet eerder dit jaar weten het beheerd vermogen in de komende vijf jaar te willen opschroeven van ruim 100 miljard tot 400 miljard euro. Daarmee zou Robeco behoren tot de vijftien grootste vermogensbeheerders van Europa.

Robeco blijft binnen de nieuwe constructie functioneren als een onafhankelijke vermogensbeheerder. ,,Een vermogensbeheerder neemt risico, een bank keert zich juist van risico af'', licht een woordvoerder van Robeco toe. ,,Dat wordt ook bij Rabobank op waarde geschat en dus behoudt Robeco zijn onafhankelijke positie.''